Het officiële voedingsadvies van het ACLM, het American College of Lifestyle Medicine, is eindelijk naar buiten gebracht.

Opgericht in 2004 en eind Augustus 2018 komt het koersbepalende, internationaal erkende instituut, met een officieel voedingsadvies voor de behandeling van diverse chronische ziekten. Je kunt dus gerust stellen dat zij niet over één nacht ijs zijn gegaan.

De invulling van het voedingsplaatje binnen de leefstijlgeneeskunde zoals dat geformuleerd werd door het ACLM luidde tot voor kort dat de voeding voornamelijk moest bestaan uit, zo min mogelijk bewerkte voeding van plantaardige herkomst.

In een onlangs afgegeven verklaring neemt het ACLM een officieel standpunt in aangaande het voedingsadvies binnen de leefstijlgeneeskunde.

De officiële tekst uit een onlangs ontvangen e-mail luidt:

By ACLM President George Guthrie, MD, MPH, CDE, FACLM, FAAFP:

ACLM's Board of Directors recently adopted an official dietary lifestyle position statement-the first step in the effort, led by our RD Working Group, to draft ACLM's dietary lifestyle position paper.

What does ACLM's Board recommend as the dietary "North Star" to which humans should strive:
"For the treatment, reversal and prevention of lifestyle-related chronic disease, the ACLM recommends an eating plan based predominantly on a variety of minimally processed vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts and seeds."

Zij verklaren nu dus officieel dat een Whole Food Plant Based voedingspatroon de beste benadering is voor wat betreft de behandeling, het omkeren en de preventie van aan leefstijl gerelateerde chronische ziekten.


Het ACLM raad een gevarieerd dieet aan gebaseerd op voornamelijk, minimaal bewerkte, groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden.

Dr. George Guthrie vervolgt met:” Deze aanbeveling benadrukt de eenvoud van wat, zoals door wetenschappelijk bewijs is aangetoond, de meest doeltreffende invulling is voor wat betreft voeding binnen de leefstijlgeneeskunde.”

Een Whole Food Plant Based Dieet wordt dus officieel het aan te bevelen voedingspatroon binnen de leefstijlgeneeskunde.

Voor een informatieve lezing welke invloed dit kan hebben op de 15 meest voorkomende oorzaken van vroegtijdig overlijden zie de lezing van Dr. Greger hierover. Hoe te overleven!

Ik hoop dat de verantwoordelijken, de in Nederland ingeslagen weg van koolhydraatarm eten voor o.a. diabetes 2, serieus willen heroverwegen, omdat hieraan grote bezwaren kleven, zoals die o.a. tot uiting komen bij de verergering van hart en vaatziekten, het risico op een afname van de insulinegevoeligheid vergroot, in de meeste gevallen de belasting van de nieren zal vergroten en niet in de laatste plaats het risico op vroegtijdig overlijden vergroot. Over dat laatste spreken de cijfers voor zich en het lijkt mij dus verstandig om mee te wegen als je een koolhydraatarme leefstijl overweegd.

Een dieet waarbij de koolhydraatinname tot een minimum beperkt wordt is het ketogeen dieet, leer uit onderstaande link van dr. Kim Williams waarom dat voor de lange termijn niet aan te raden is. Dr. Kim Williams is de oud voorzitter van het American College of Cardiology.

Einde van het ketogeen-dieet debat