Een WFPB dieet staat voor een voedingspatroon waarbij het grootste gedeelte van het eten van plantaardige herkomst is. Zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat met andere woorden zo min mogelijk bewerkt.

Het gaat dan over alle soorten groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, specerijen en paddestoelen.
Alle producten van dierlijke herkomst worden uitgesloten inclusief rood vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten.
Voorbeelden van sterk bewerkte plantaardige producten die je dus zoveel mogelijk moet mijden zijn,  wit meel (bloem), olie, vruchtensappen uit pak, fructose siroop, suiker etc. etc.

food healthy vegetables potatoes

Waarom wordt er weer een nieuwe term bedacht voor een dieet?
Bij dieet moeten we denken aan een leefstijl en niet aan een tijdelijke verandering in ons voedingspatroon.

Dit "dieet" lijkt toch verdacht veel op vegetarisch of vegan?
Ja dat is zo, maar als je aangeeft dat je vegetarisch of vegan eet dan zeg je eigenlijk alleen maar wat je niet eet. Wat je niet eet is belangrijk maar wat je wel in je mond stopt is bepalend voor je gezondheid, zeker op langere termijn.

Daarom heeft Dr. Campbell de term "Whole Food Plant Based" geïntroduceerd waarbij in één keer duidelijk wordt wat je vooral wel eet en niet alleen wat je niet eet. Om het e.e.a. te verduidelijken, iemand kan prima zijn dagen slijten op cola, energierepen en patat (zonder). Dit is 100% vegan, echter zal het op de lange termijn niet al te goed kunnen uitpakken.

Bij een WFPB dieet wordt er gestreeft naar een zo groot mogelijk aandeel van zo min mogelijk bewerkte plantaardige voeding.
Er zijn verschillende artsen die al tientallen jaren met veel succes deze levensstijl voorschrijven aan de patiënten. Sommigen daarvan zijn resoluut in het vermijden van alle dierlijke producten en oliën terwijl anderen op de oliën na wat losser zijn.

Wat door de jaren heen duidelijk is gebleken, is dat de mate waarin je alle dierlijke voedingsmiddelen vervangt door plantaardige bepaalt hoeveel het bijdraagt aan je gezondheid. Hier geldt duidelijk hoe meer hoe beter.

Dr. Robert J. Ostfeld schreef hierover in het Journal of Geriatic Cardiology*:

Als praktiserend cardioloog heb ik de kans gehad om getuige te zijn van de diepgaande positieve impact die plantaardige voeding heeft op de cardiovasculaire gezondheid.

Het officiële voedingsadvies van het ACLM, het American College of Lifestyle Medicine, is eindelijk naar buiten gebracht.

Opgericht in 2004 en eind Augustus 2018 komt het koersbepalende, internationaal erkende instituut, met een officieel voedingsadvies voor de behandeling van diverse chronische ziekten. Je kunt dus gerust stellen dat zij niet over één nacht ijs zijn gegaan.

De invulling van het voedingsplaatje binnen de leefstijlgeneeskunde zoals dat geformuleerd werd door het ACLM luidde tot voor kort dat de voeding voornamelijk moest bestaan uit, zo min mogelijk bewerkte voeding van plantaardige herkomst.

In een onlangs afgegeven verklaring neemt het ACLM een officieel standpunt in aangaande het voedingsadvies binnen de leefstijlgeneeskunde.

De officiële tekst uit een onlangs ontvangen e-mail luidt:

By ACLM President George Guthrie, MD, MPH, CDE, FACLM, FAAFP:

ACLM's Board of Directors recently adopted an official dietary lifestyle position statement-the first step in the effort, led by our RD Working Group, to draft ACLM's dietary lifestyle position paper.

 

What does ACLM's Board recommend as the dietary "North Star" to which humans should strive:
"For the treatment, reversal and prevention of lifestyle-related chronic disease, the ACLM recommends an eating plan based predominantly on a variety of minimally processed vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts and seeds."

Zij verklaren nu dus officieel dat een Whole Food Plant Based dieet de beste benadering is voor wat betreft de behandeling, het omkeren en de preventie van aan leefstijl gerelateerde chronische ziekten.
Het ACLM raad een gevarieerd dieet aan gebaseerd op voornamelijk, minimaal bewerkte, groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden.

Dr. George Guthrie vervolgt met:” Deze aanbeveling benadrukt de eenvoud van wat, zoals door wetenschappelijk bewijs is aangetoond, de meest doeltreffende invulling is voor wat betreft voeding binnen de leefstijlgeneeskunde.”

Een Whole Food Plant Based Dieet wordt nu dus officieel het aan te bevelen voedingspatroon binnen de leefstijlgeneeskunde.

Ik hoop dat de verantwoordelijken, de in Nederland  ingeslagen weg  van Koolhydraatarm eten voor o.a. Diabetes 2, serieus willen heroverwegen, omdat hieraan grote bezwaren kleven, zoals die o.a. tot uiting komen bij de verergering van hart en vaatziekten, het risico op een afname van de insulinegevoeligheid vergroot etc. etc.