De uit onderzoek vastgestelde associatie tussen de inname van verzadigd vet en de afnemende spermakwaliteit kan op verschillende manieren verklaard worden.

Enerzijds spelen chemische stoffen een rol die vanuit het milieu zich kunnen en in de meeste gevallen zullen ophopen in de vetcellen van de dieren die op ons menu staan, een proces wat bioaccumulatie wordt genoemd.

Op deze wijze is het mogelijk dat we met het eten van vlees en of zuivelproducten bijvoorbeeld zogenaamde xeno-oestrogenen binnen krijgen en deze een verstorende rol kunnen gaan spelen op onze hormoonhuishouding.

Zeker als via hetzelfde accumulatieproces deze stoffen zich in onze eigen vetcellen hebben opgestapeld, we hebben het dan over bijvoorbeeld PCB's, dioxine en zoals recent is aangetoond de microplastics zoals die zijn aangetroffen in de cellen van vis en schelpdieren etc.
Dit is een mogelijke verklaring van een verhoogde concentratie van verontreinigende stoffen die bij viseters wordt aangetroffe.

Naast deze chemische stoffen bevatten dierlijke voedingsmiddelen van nature oestrogeen en deze heeft een veel sterkere de-masculiniserende en of feminiserende werking.
Vergeet ook niet dat we melk gebruiken van koeien die zwanger zijn en of net bevallen, wat een verhoogd oestrogeen niveau tot gevolg heeft in de melk.
In alle voeding van dierlijke herkomst is oestradiol aanwezig en deze van nature aanwezige vrouwelijke geslachtshormonen hebben een 10.000 voudige werking dan de hiervoor genoemde xeno-oestrogenen.

Bedenk dat nagenoeg al het vlees dat wij consumeren van vrouwelijk slachtvee afkomstig is met name kippen en koeien en daarnaast moeten we niet vergeten dat eieren ook oestrogeen bevatten.

Maar de belangrijkste bron van oestrogeen in onze voeding wordt gevormd door zuivelproducten. En de melk van een koe die drachtig is kan tot 30 maal meer oestradiol bevatten. (De moderne koe wordt ieder jaar geinsemineerd en zal tijdens de negen maanden durende dracht gemolken worden.)

Kaasconsumptie is geassocieerd met een daling van het aantal spermacellen en zuivelconsumptie is daarnaast geassocieerd met een afwijkende vorm en bewegelijkheid van de spermacellen.

De consumptie van bewerkt vlees laat ook een verband zien met het aantal spermacellen, hoe hoger de consumptie hoe lager het aantal cellen.

Verzadigd vet, wat van nature in de meeste zuivelproducten voorkomt,  stimuleerd de lever tot het aanmaken van extra cholesterol, en ook hier vinden we een verband met zowel het aantal, de kwaliteit en de bewegelijkheid van spermacellen.

In de grootste studie tot nu toe werden hogere cholesterolwaarden in het bloed geassocieerd met een significant lager percentage normaal sperma.
Cholesterol werd ook in verband gebracht met een vermindering van het spermavolume en het aantal levende zaadcellen.

Deze resultaten benadrukken de rol van vetten in het bloed bij de vruchtbaarheid van mannen en zouden een punt van zorg moeten zijn gezien de stijgende prevalentie van obesitas en cholesterolproblemen.

Hoewel een gezonder dieet kan worden geassocieerd met een gezonder aantal zaadcellen, leken cholesterolverlagende medicijnen niet te helpen.

(Nederlands ondertiteld) Duur: 05:02 min.                                                            Bronnen

  Voor het originele artikel bij deze video klik NF Full Color Logo small

Voor meer informatie over het verband tussen voeding en vruchtbaarheid van man en vrouw,
zie ook onderstaande link:

The effects of hormones in milk on infertility in women