Hebben koolhydraatarme diëten inderdaad een metabool voordeel?

Als wij de inname van koolhydraten drastisch beperken dan dwingen wij ons lichaam om meer vet te verbranden. Door deze toename in vetverbranding wordt vaak aangenomen dat ons lichaamsvet sneller zal afnemen en dit zou beter werken met een ketogeen dieet dan bij een vetarm dieet, althans dat is de theorie.

Maar door in een staat van ketose te geraken moet de vetinname voor de meeste mensen aanzienlijk toenemen. Het gelijktijdig laten stijgen van de eiwitinname zal niet werken omdat het lichaam deze extra eiwitten zal gebruiken om glucose aan te maken. Hetgeen overigens ook de reden is dat we bij mensen die in een staat van ketose verkeren de spiermassa zien afnemen, dit proces wordt gluconeogenese genoemd. Overigens zien we bij de inname van eiwitten ook een stijging van het insulineniveau, iets wat men bij een ketogeen dieet juist wil voorkomen.

Aanhangers van een koolhydraatarm dieet, of dat nou een strikt ketogeen dieet is of een meer relaxte variant, suggereren dat door de verminderde aanmaak van insuline er minder vet door ons lichaam zal worden opgeslagen.
Dat zou dus tot een win-win situatie kunnen leiden, we verbranden immers meer vet en door het verminderde insulineniveau zal er tegelijkertijd minder vet worden opgeslagen.

Deze koolhydraat-insulinehypothese was echter nog nooit wetenschappelijk getoetst.

Gary Taubes, een wetenschapsjournalist, wist de gemoederen in 2002 hoog op te laten lopen door een artikel in het New York Times Magazine, getiteld:"What if It’s All Been a Big Fat Lie?”
Hierin nam hij het op voor de Atkins dieetvarianten waarbij geadviseerd wordt om het merendeel van de geconsumeerde calorieën uit vet te laten bestaan, dus wel de hamburger maar dan zonder het broodje.
Het één en ander was gebaseerd op de hierboven aangehaalde koolhydraat-insulinehypothese

Met een startkapitaal van 40 miljoen dollar aan donaties richtte hij samen met Peter Attia de non-profit "Nutrition Science Initiative"(NUSI) op, mede om wetenschappelijk aan te tonen dat je op een Ketogeen dieet meer lichaamsvet verliest. Zij contracteerden de aan het National Institute of Health verbonden onderzoeker Kevin Hall om een studie te leiden.

Zeventien mannen met overgewicht werden twee maanden opgesloten in een metabolische afdeling om zo de maattijden volledig te kunnen controleren.
De eerste maand kregen zij een koolhydraatrijk dieet (50% koolhydraten, 35 procent vet en 15% proteïnen) vervolgens werden ze op een koolhydraatarm dieet gezet (slechts 5% koolhydraten en 80% vet). Beiden bevatten dagelijks dezelfde hoeveelheid calorieën.

Als er geen verschil zou bestaan tussen een suikercalorie of een vetcalorie als het om gewichtsverlies gaat dan zou er tussen de twee diëten geen verschil mogen zijn. Als Taubes gelijk had, als vetcaloriën tot minder vetopbouw zou leiden, dan zou het verlies aan lichaamsvet bij een ketogeen dieet moeten versnellen.

Maar deze door henzelf gefinancierde studie toonde aan dat het verlies aan lichaamsvet vertraagde onder een ketogeen dieet.
Met het ketogeen dieet verlies je zeker in de eerste dagen veel meer gewicht dan met het gevolgde koolhydraatarme dieet, echter bestaat dit verschil voornamelijk uit water en het verlies van spierweefsel.
De mate waarin het lichaamsvet werd verbrand halveerde echter.
Het lichaam ging spierweefsel omzetten in glucose, de brandstof die het lichaam klaarblijkelijk verkiest, en dit is op zichzelf ook een ongewenst effect.

 

 

Nederlands ondetiteld   Duur:6:12 min.                                                                  Bronnen

Voor het originele artikel bij deze video klik NF Full Color Logo small

Voor meer verklaringen voor het feit waarom het niet raadzaam is om gedurende langere tijd een ketogeen dieet te volgen zie de video:

Evidence-Based Weight Loss (Presentatie)