Dat niet onze huid het grootste contactoppervlak met de buitenwereld is, zal voor veel mensen vreemd in de oren klinken. In werkelijkheid is het de totale oppervlakte van onze darm die wel 300m2   groot kan zijn. Ons spijsverteringskanaal loopt weliswaar door ons lichaam heen maar epitheelcellen vormen een barrière tussen ons innerlijke lichaam en de buitenwereld.

De fysieke barrière in onze darm bestaat slechts uit één laag cellen, dit omdat  voedingsstoffen  anders minder goed kunnen worden opgenomen door ons lichaam.
Omdat het slechts een zeer dun laagje cellen betreft die ons innerlijke van de buitenwereld scheidt is het cruciaal dat deze laag in tact blijft en goed functioneert.

Een belangrijke voedingsstof voor deze cellen is butyraat, een korte keten vetzuur welke wordt aangemaakt door onze "goede" darmbacteriën. Vezels uit onze voeding vormen de voeding voor onze darmbacteriën die op hun beurt butyraat aanmaken, een vitale brandstof voor onze darmwandcellen (epitheel).
Een prachtig voorbeeld van de symbiose tussen ons en onze darmflora.

Hoe belangrijk deze symbiose is kun je afleiden uit o.a. het feit dat bij een omleiding van de darm, als een gedeelte van de darm een bypass krijgt, het gedeelte waardoor geen voeding passeert ontstoken raakt.
Dit gebeurt in 100% van de gevallen, waarmee duidelijk wordt hoe belangrijk de stoffen zijn die onze darmbacteriën aanmaken voor de cellen die onze darmwand bekleden.
Wordt de darmomleiding teruggedraaid dan zien we dat het aangedane stuk darm hersteld.

Hoe zorgt ons lichaam ervoor dat er een gunstige balans is tussen de goede bacteriën die in symbiose leven met ons en de bacteriën die ziekteverwekkend zijn?
Ons immuunsysteem moet immers wel de slechte bacteriën aanpakken maar niet de goede. Het blijkt dat butyraat ook hierbij een grote rol speelt. Een bepaalde hoeveelheid butyraat vormt voor ons lichaam het signaal dat er voldoende goede bacteriën in onze darm huizen zodat ons immuunsysteem niet op volle toeren hoeft te draaien.

Hier zien we het cruciale belang van het eten van voldoende vezels. Immers we kunnen een darmflora hebben die volledig bestaat uit goede bacteriën, maar eten we onvoldoende vezels dan zullen deze goede bacteriën onvoldoende butyraat kunnen aanmaken waardoor ons immuunsysteem niet meer wordt geremd, immers een te laag niveau aan butyraat wordt ten onrechte aangezien voor de aanwezigheid van veel slechte bacteriën in onze darm.
Dit is één van de redenen waarom vezels zo ontstekingsremmend effect hebben.

Een tekort aan vezels wordt door ons lichaam op basis van een tekort aan butyraat geïnterpreteerd als het aanwezig zijn van veel slechte bacteriën in onze darm en dit is het signaal om ons immuunsysteem te activeren.
Eet veel vezels in de vorm van zo min mogelijk bewerkte voeding. Supplementen geven niet hetzelfde resultaat.

 

Nederlands ondertiteld   Duur:6:21 min.                                                                 Bronnen