Colorectale kanker is de medische verzamelnaam voor tumoren in de dikkedarm (de colon) en of het rectum (de endeldarm). Het is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door kanker wereldwijd.
Ongeveer 70% van alle darmtumoren onstaan in het laatste gedeelte van de dikkedarm, en 30% daarvan zijn te vinden in de endeldarm.

We weten dat bij slechts 5 tot 10% van deze tumoren erfelijkheid één van de factoren is die een rol speelt. Bij 90 tot 95% van alle gevallen spelen dus andere factoren een rol, waarbij voeding één van de meest bepalende is.

Halverwege de vorige eeuw had de Engelse arts Dennis Burkitt al geconstateerd dat in grote gebieden van Afrika darmkaker nagenoeg niet voorkwam, dit terwijl deze ziekte in die tijd vooral in westerse samenlevingen steeds vaker werd gediagnosticeerd. Dr. Burkitt wees als één van de verklarende factoren op het verschil in de hoeveelheid vezels die men tot zich nam in het dagelijkse voedsel.
Dit kan mede worden verklaard doordat onze "goede" bacteriën in de dikkedarm deze vezels verteren en hierbij o.a. butyraat maken, hetgeen de groei van kankercellen doet stoppen.

Nu we vele tientallen jaren verder zijn zien we dat darmkanker nog steeds veel minder voorkomt onder bijvoorbeeld Afrikaanse mannen ten opzichte van Amerikaanse mannen van Afrikaanse afkomst. En dit ondanks het feit dat Afrikaanse mannen inmiddels veel minder vezels zijn gaan eten en meer bewerkte granen zijn gaan toevoegen in hun dieet.

Eén van de verklaringen hiervoor moet gezocht worden in het feit dat vleesconsumptie onder Afrikaanse mannen nog steeds erg laag is, zeker als we dit vergelijken met mannen die een westers dieet nuttigen.
Vergelijkt men de PH waarde van de ontlasting dan blijkt dat deze bij de Afrikaanse mannen lager was dan bij de Amerikaanse. Een lagere PH waarde wil zeggen een hogere zuurgraad. Dat zou kunnen komen doordat de bacteriën in de darm korte keten vetzuren aanmaken bij het afbreken van vezels, maar omdat zij niet meer zoveel vezels verteren als voorheen moet er iets anders een belangrijke rol spelen.

Het antwoord werd gevonden in de hoeveelheid resistent zetmeel dat men eet.

In Afrika eet men meer resistent zetmeel dan in bijvoorbeeld Amerika en dezelfde bacteriën die vezels omzetten in korte keten vetzuren doen hetzelfde bij het afbreken van resistent zetmeel waarbij wederom het beschermende butyraat gevormd wordt. Dit kan ook verklaren waarom een dieet rijk aan onbewerkte koolhydraten onze gezondheid stimuleert. Bij de populaties met de meeste langstlevenden ter wereld, komt 80 tot 85% van de caloriën van onbewerkte koolhydraten. Wereldwijd zien we  een verband tussen de hoeveelheid koolhydraten in het menu en de ontwikkeling van darmkanker, nemen de koolhydraten toe dan neemt de kans op darmkanker af.

Ontdek in onderstaande video waarom bijvoorbeeld pasta-salades goed zijn voor onze darmbacteriën en dus voor ons.

Eet een dieet rijk aan vezels en resistent zetmeel om onze goede darmbacterën te voeden en beperk tegelijkertijd de vleesinname zoveel mogelijk.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de negatieve effecten op onze darmen door vleesconsumptie niet teniet kunnen worden gedaan door een extra inname van resistent zetmeel.

 

Nederlands Ondertiteld   Duur: 6:11 min.                                                              Bronnen

 Voor het originele artikel bij deze video klik NF Full Color Logo small

Zie ook:

Cholesterolrijke voeding en Kanker.
Hoe winnen we de strijd tegen Kanker?
IGF-1 Als de one-stop Kankershop.
Het beste advies voor Voeding en Kanker.
Hoe kunnen oestrogeen producerende enzymen bij borstkanker worden geblokkeerd?
Kunnen we door te eten Kanker uithongeren?
Prostaatkanker en biologische koemelk versus amandelmelk.

Geoxideerd cholesterol 27HC kan 3 borstkanker-mysteries verklaren!
Kanker uithongeren door methionine restrictie
Eieren en borstkanker
Positieve effecten van Edelgist bij kanker.

Hoe onze darmbacteriën eieren kunnen gebruiken om kankergroei te versnellen.
Hoe cholesteroloxidatie te verminderen.
Dierlijke eiwitten vergeleken met het roken van sigaretten.
Redden mammogrammen levens?

The Marshall Plan (Hoe je beginnende prostaatkanker kunt omkeren, engelse documentaire)
Wacht niet tot jouw dokter zijn/haar verslaving opgeeft.
Het omkeren van cellulaire veroudering.
D. Anthony Evans : "Hoop, dat geeft deze leefstijl!" deel 1 en 2