Bloeddrukmeter

Buitengewone resultaten werden gerapporteerd in een zeldzaam voorbeeld van een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie van een voedingsinterventie (gebroken lijnzaad) om één van onze leidende moordenaars, hoge bloeddruk, te bestrijden.

Zelden zien we een voedingsonderzoek van dit kaliber. Een prospectieve, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie - weet je hoe moeilijk dat is in een voedingsonderzoek?
Voor medicatie is het gemakkelijk, je hebt twee identiek uitziende pillen: je krijgt het te testen middel of een placebo en tot het einde van het onderzoek hebben noch de onderzoeker, noch de patiënt enig idee wat, dubbelblind dus.

Maar mensen hebben, op een of andere manier, de neiging om op te merken wat ze eten. Dus, hoe hebben ze een kwart cup gemalen lijnzaad toegevoegd in het dieet van de de helft van de deelnemers zonder dat ze het wisten?
Ze creëerden verschillende lijnzaad- of placebobevattende voedingsmiddelen (cupcakes) en voegden zelfs zemelen en melasse toe om de kleur en textuur hetzelfde te laten zijn. en zes maanden later werd de code verbroken om te zien wie wat had gegeten.

Wat bleek:"Lijnzaad veroorzaakte een van de meest krachtige antihypertensieve effecten ooit bereikt met een dieetinterventie."
Met andere woorden, de omvang van de verlaging van de bloeddruk aangetoond door lijnzaad, is net zo goed of beter dan enige andere voedingsinterventie en vergelijkbaar met veel medicijnen, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Met lijnzaad zakte de systolische en diastolische druk met 15 en 7  punten . Zeker vergelijkbaar met krachtige ACE-remmers, zoals Vasotec, die slechts 5 en 2 punten druk kunnen verlagen.
Calciumantagonisten, zoals Norvasc of Cardizem, 8 en 3.5.

Vergeet niet de lijst met bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen, die vaak niet onschuldig blijken.
Daarentegen kent lijnzaad geen negatieve bijwerking, misschien de aangename nootachtige smaak...

Soms zijn de experts op het gebied van plantaardige voeding het niet helemaal eens, maar over één ding zal dat niet zijn:"gebroken Lijnzaad". Van Caldwell Esselstyn tot Joel Kahn, van John McDougall tot Kim Williams, van Joel Fuhrman tot Neal Barnard en zonder uitzondering alle andere auteurs die ik ken gebruiken allemaal dagelijks gebroken lijnzaad.
Thuis hebben wij een eenvoudige koffiemolen staan om zo, om de paar dagen, verse lijnzaad te malen en dagelijks te gebruiken.

Slechts een eetlepel gebroken lijnzaad is tevens voldoende om ook de benodigde dagelijkse Omega 3 vetzuren te consumeren, daarnaast is het één van de krachtigste wapens tegen de meest voorkomende soorten kanker.

Kortom:"Wat let je"?

.

Nederlands ondertiteld   Duur:4:53 min.                                                                  Bronnen

Voor het originele artikel bij deze video klikNF Full Color Logo small

Zie ook: Gebroken lijnzaad, een risico?