Wat kunnen we eten om onze goede darmflora te vermeerderen en of te verrijken?

Wij leven in een omgeving die obesitas in de hand werkt, echter zijn veel mensen niet obees zodat het voor de hand ligt dat meer factoren, dan alleen de omgeving, hierin een rol spelen.
Genen lijken hierbij het meest voor de hand te liggen, maar het blijkt dat slechts 6 tot 11% van de verschillen in onze BMI verklaard kunnen worden door de verschillen in onze genen.

Er moeten dus andere factoren zijn die hierin mede bepalend zijn, misschien zijn dat wel de genen die we met ons meedragen in onze darmen, ons microbioom.
Een studie ontdekte dat er mensen zijn met een grote variatie aan darmbacteri├źn, een zogenaamde rijke darmflora, en mensen met een arme darmflora. Dit verschil speelt een grote rol.

Diegenen met een arme darmflora, dus met weinig variatie in de aanwezige bacterieculturen, hadden meer lichaamsvet, een hogere insuline-resistentie (de oorzaak van Diabetes 2), hogere ontstekingswaarden en meer triglyceriden.
Zij hadden niet alleen meer lichaamsvet maar bleken ook sneller in lichaamsgewicht toe te nemen dan de personen met een meer gevarieerde darmflora.

Leer uit onderstaande video waarom een Whole Food Plant Based voedingspatroon bijdraagt aan een verrijking van het microbioom, onze darmflora.
Met name de inname van diverse volle granen speelt hierin een grote rol.

Nederlands Ondertiteld    Duur:4:43 min.                                                                 Bronnen

 Voor het originele artikel bij deze video klikNF Full Color Logo small