Documenten, die zijn verkregen door een beroep op de wet openbaarheid van bestuur, onthullen dat het Amerikaanse ministerie van landbouw de pluimveesector waarschuwt dat het verkondigen dat eieren voedzaam of veilig zijn niet mag in verband met de regels die gelden voor valse en misleidende reclame-uitingen.

Zijn eieren dan niet gezond?
In veel "gezonde" door artsen geschreven kookboeken, worden ze volop gebruikt!

Er zijn ook in Nederland steeds meer artsen die zich lenen voor het publiceren van kookboeken. Daar is natuurlijk niets mis mee, ware het niet dat veel recepten uit dergelijke publicaties ingrediënten bevatten die negatief kunnen uitwerken op diverse lichaamsprocessen.

Zo is daar de olie, die in welke vorm dan ook een verlammende werking heeft op de endotheelcellen die de binnenste laag vormen in al onze bloedvaten, naast het feit dat olie de hoogste caloriewaarde heeft van alle voedingsmiddelen.
Olie bestaat immers voor 99,9% uit vet. Voeg 1 eetlepel olie toe en de salade krijgt er 120 caloriën bij zonder noemenswaardige voedingsstoffen.

Verzadigd vet wat wij voornamelijk binnenkrijgen door het eten van dierlijke voedingsmiddelen stimuleert o.a. de lever tot het aanmaken van extra cholesterol en draagt tevens bij tot insulineresistentie.

Vlees-, ei-, zuivel- en visconsumptie zal het niveau van TMAO in ons bloed laten toenemen, en een hoger niveau van TMAO kan leiden tot een hartaanval ook al heb je een perfecte bloeddruk, cholesterol en conditie. Verhoogde TMAO waarden voorspellen de kans op een aanstaande hartaanval beter dan verhoogde cholesterolwaarden!

Een kookboek dat door een praktiserend arts wordt gepromoot zou in ieder geval enkele waarschuwingen moeten bevatten voor de mogelijke uitwerking van sommige ingrediënten. In Nederland zijn er nogal wat verschenen waarin zuivelproducten, eieren, olie en vlees opgenomen worden als waren het gezondheidsstimulerende ingrediënten.
Het is op zijn zachtst gezegd jammer dat ik dergelijke waarschuwingen nog niet ben tegengekomen in Nederlandse uitgaven.
Het gaat hier immers om een negatieve uitwerking van de voorgestelde ingrediënten op de gezondheid van de gebruikers van het boek, en daar hebben artsen een duidelijke verplichting te vervullen.

Leer uit onderstaande video waarom de pluimveesector in Amerika zeer beperkt wordt in de uitlatingen die zij mogen doen aangaande eieren. En het is hier het ministerie van Landbouw die ze op de vingers tikt.

 

Nederlands Ondertiteld    Duur: 8:05 min. 

Voor het originele artikel bij deze video klikNF Full Color Logo small               

Zie ook:
Eieren en borstkanker