De Nobelprijs voor de geneeskunde 2018 is toegekend voor het onderdrukken van de negatieve regulatie van het immuunsysteem. Of anders geformuleerd, het stimuleren van ons immuunsysteem om kankercellen te elimineren.
De Amerikaan James Allison ontdekte het eiwit CTLA-4 dat als taak heeft om het immuunsysteem niet op hol te laten slaan. Dit eiwit, zo heeft hij aangetoond, kan worden uitgezet door het toedienen van een bepaalde stof aan het lichaam.
De tweede Nobelprijswinnaar was de Japanner Tasuku Honjo, hij ontdekte het eiwit PD-1 dat als rem fungeert op immuuncellen.

Kan voeding hierin misschien ook een rol spelen?
Zoals bij veel recente doorbraken is er vaak al een heel verhaal aan voorafgegaan, en hier is het niet anders.

In 1901 verscheen er een artikel 'De behandeling van inoperabele kanker” waarin naar voren werd gebracht dat 200! jaar daarvoor er een observatie was gedaan waarbij gezwellen verdwenen nadat er een infectie was veroorzaakt door een streptokokken besmetting. In de negentiende eeuw werd er geëxperimenteerd met het opzettelijk infecteren van kankerpatiënten in de hoop om zo het immuunsysteem te prikkelen waardoor dit ook beter in staat zou zijn om kankercellen onschadelijk te maken.

Zie in de volgende video hoe Beta-glucanen, uit edelgist, in staat blijken om ons immuunsysteem een standje hoger te zetten. Zo werd er geconstateerd dat bij 23 vrouwen met uitgezaaide borstkanker die slechts 1/16 theelepel aan edelgist namen, dit  ertoe leidde dat het aantal monocyten (witte bloedcellen) met 50% toenam.

Kijk de volgende video van dr. Greger en zie dat er geen bijwerkingen zijn te verwachten, waarom zou je het niet doen?

Nederlands Ondertiteld   Duur:7:55 min.                                                             Bronnen

Voor het originele artikel bij deze video klikNF Full Color Logo small