Deze door James Cameron geproduceerde documentaire is al in 2017 op diverse festivals getoond.

In 2018 zou de wereldpremiere plaatsvinden, echter is er achter de schermen druk gewerkt aan een vernieuwde versie.
Inhoudelijk is de boodschap gebleven zoals die was, maar aan de verhaallijn is extra materiaal toegevoegd.
Eveneens was het voor de productie verantwoordelijke team uitgebreid met enkele topatleten zoals Lewis Hamilton en Novak Djokovic (winnaar Wimbledon 2019).

Geregisseerd door Louie Psihoyos (The Cove) en als uitvoerend producenten James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Chris Paul, Lewis Hamilton en Novak Djokovic, vertelt The Game Changers het verhaal van James Wilks - trainer van de elite-special forces en winnaar van The Ultimate Fighter - terwijl hij de wereld over reist op zoek naar de waarheid achter 's werelds gevaarlijkste mythe: "Dat vlees nodig is voor proteïne, kracht en optimale gezondheid".

Hij ontmoet topsporters, elite eenheden, visionaire wetenschappers, artsen, culturele iconen en alledaagse helden en wat James ontdekt verandert permanent zijn relatie met eten en zijn definitie van ware kracht.

Zie hier een frame uit de film waarbij het bloed van een jonge atleet wordt vergeleken zoals dat eruit ziet als hij zijn "normale" Westerse maaltijd eet, ten opzichte van het bloed dat door zijn aderen stroomt als hij een dag later een Whole Food Plant Based gerecht nuttigt.

Bloedmonsters

Je hoeft geen medische opleiding te hebben gevolgd om het verschil te kunnen constateren. De in het bloed aanwezige vetdeeltjes maken een groot verschil.

Arnold Schwarzenegger heeft waarschijnlijk gelijk als hij oppert dat de kreet 'Echte mannen eten vlees!', slechts marketing is en niet gebaseerd op de realiteit.

Zie in onderstaand fragment welke invloed 1 maaltijd heeft op het functioneren van het endotheel, een bedekkend eencellig laagje aaneengesloten cellen dat onder andere de binnenkant van het hart, en alle bloed- en lymfevaten bekleedt.
Dr. Robert Vogel geeft drie atleten burito's rijk aan proteïnen, waarbij de eerste dag de eiwitten van dierlijke herkomst waren en de tweede dag van planten afkomstig waren. Op het screenshot hierboven kun je zien wat het effect is.
In het lichaam betekent het dat de functies van het endotheel ofwel worden ondersteund of worden geremd.

 

Dr. Ornish die ook bij deze documentaire betrokken was vertelt in een interview geammuseerd dat, toen een uroloog in de film aantoonde dat de nachtelijke erecties in aantal, hardheid, omvang en tijdsduur (45 min. i.p.v. 11 min.) toenemen als je plantaardig eet,  vrijwel de gehele filmploeg per direct besloot om anders te eten.
Zo zie je maar dat je soms heel weinig overredingskracht nodig hebt om een gedragsverandering in gang te zetten.

In onderstaand fragment zie je het experiment van dr. Aaron Spitz waarbij de invloed van slechts één maaltijd op het functioneren van het endotheel tot uiting komt op het (on)vermogen om nachtelijke erecties te krijgen.

 

 

The Game Changers Movie website.