Uncategorised

 

 Beterwetenlogoweb

 

Disclaimer:

De site biedt geen medisch advies.
Deze website is alleen voor informatieve doeleinden.
De medische- en / of voedingsinformatie op deze site is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Vraag altijd advies aan uw arts of een andere bevoegde zorgverlener i.v.m. een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies op basis van informatie verkregen van of via deze website.

Alvorens u uw voedingspatroon drastisch aanpast, is het aan te bevelen dit in overleg met uw (huis)arts te doen.
Zeker als u medicatie gebruikt.
De ervaring leert dat al binnen enkele dagen de dosering van b.v. bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers
of insuline moet worden aangepast. 


Gebruik van deze website betekent erkenning en acceptatie van deze disclaimer.

 

 Beterwetenlogoweb

 

Disclaimer:

De site biedt geen medisch advies.
Deze website is alleen voor informatieve doeleinden.
De medische- en / of voedingsinformatie op deze site is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Vraag altijd advies aan uw arts of een andere bevoegde zorgverlener i.v.m. een medische aandoening.
Negeer nooit professioneel medisch advies op basis van informatie verkregen van of via deze website.

Alvorens u uw voedingspatroon drastisch aanpast, is het aan te bevelen dit in overleg met uw (huis)arts te doen.
Zeker als u medicatie gebruikt.
De ervaring leert dat al binnen enkele dagen de dosering van b.v. bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers
of insuline moet worden aangepast. 


Gebruik van deze website betekent erkenning en acceptatie van deze disclaimer.

De 4Leaf vragenlijst

4Leaf vragenlijst

Het 4Leaf Program is in het leven geroepen door J. Morris Hicks, een voormalig management consultant en corporate executive bij Ralph Lauren in New York. Hij is altijd een man geweest van het grote plaatje bij het maken van analyses.

In 2002 is zijn persoonlijke zoektocht begonnen naar de gezondste manier van eten. Zoals hij zelf beschrijft liep dat in de beginperiode uiteen van Atkins en The Zone diëten tot de strikt plantaardige varianten en alles wat daartussen zit.

Uiteindelijk bleef de wetenschappelijke positie over die dr. T. Collin Campbell innam samen met de klinische- en onderzoeksresultaten van vijf artsen, Neal Barnard, Caldwell B. Esselstyn, Jr., Joel Fuhrman, John McDougall en Dean Ornish.

In zijn Boek Healthy Eating Healthy World beschrijft hij in het kort de prestaties van deze artsen en brengt daarnaast de vele andere aspecten die samenhangen met onze voedselkeuze. Zoals de verstrekkende gevolgen voor het milieu.

In 2011 verscheen zijn boek en in 2012 is hij gestart met de ontwikkeling van een eenvoudige vragenlijst die een hulpmiddel moest worden voor een ieder die wilde weten hoe gezond zijn of haar voedingspatroon is. Het was Dr. Walter Veith die tijdens zijn lezingen een simpele ja-nee vragenlijst gebruikte, die hem op dat idee bracht. Na veel wijzigingen en bijschaven van het concept is de eerste versie van de vragenlijst in 2012 op het web geplaatst.

Waarom is de vragenlijst in Amerika zo'n groot succes geworden? (meer dan 100.000 downloads van de engelse versie0
Het antwoord is te vinden in de feedback die men kreeg zoals:

  1. Het is niet noodzakelijk Vegan of Vegetarisch

  2. Er is ruimte om te schuiven; het is niet alles of niets

  3. Het voorkomt de discussie over wel of niet olie, brood, pasta etc. Er wordt niet gezegd dat je dat nooit moet eten, maar het mag duidelijk zijn dat dit geen Whole Foods zijn. De vragenlijst geeft een inschatting van het percentage onbewerkte plantaardige voeding van de totale calorie inname.

  4. Het is een positieve benadering: maximaliseer de inname van gezonde producten in plaats van je druk te maken over de lijst van dingen die je beter niet kunt eten.

  5. Het wordt gemakkelijker te omschrijven hoe je eet door de 4Leaf score te benoemen.
    (In Nederland is dit nog een onbekend begrip, dus gaat dat hier (nog) niet op)

  6. Het programma is niet benoemd naar een persoon. 4Leaf for Life ontleent zijn naam aan de bladeren van een plant en de naam verteld een verhaal: Het eten van veel onbewerkte plantaardige voeding bevorderd een blakende gezondheid voor de rest van je leven.

In 2014 startte Dr. Kerry Graff met de vragenlijst onder haar 800 patiënten in haar huisartsenpraktijk.
Dr. Graff is nu ook betrokken als chief medical officer aan het 4Leafprogram en is co auteur van het nieuwe boek: 4Leaf Guide to Vibrant Health.
Na het zien van de film Forks over Knives, hoopte zij, naar eigen zeggen, dat de informatie die hierin gepresenteerd werd en de artsen die het verkondigden niet helemaal deugden. Toen bleek dat de artsen en wetenschappers allen een onberispelijke staat van dienst hadden en dat de uitspraken wetenschappenlijk onderbouwd waren, had zij besloten om zelf de proef op de som te nemen.
 Lees hier haar persoonlijke verhaal.

Om binnen twee minuten een idee te krijgen waar je zelf staat qua gezonde voeding, nodig ik je uit om de vragenlijst te downloaden en in te vullen. Op die manier krijg je snel een overzicht waar de mogelijke verbeterpunten zijn en kun je zelf bepalen hoe en waarmee je wild experimenteren. Zo kun je zelf bepalen wat je verandert en wat deze verandering je oplevert.

Download hier de 4Leaf vragenlijst.

Voor meer informative over het 4Leaf program ga naar https://4leafprogram.com/ .

(BeterwEten.org heeft toestemming om deze nederlandse vertaling van de 4Leaf survey te verspreiden.)

 

 Mijn naam is Rien Heideveld, inmiddels 58 jaar oud en ik heb de afgelopen jaren veel van mijn overtuigingen en gewoontes aangaande “gezonde” voeding moeten heroverwegen.

Het was na het plotseling overlijden van een oude schoolvriend dat ik voor mezelf besloot dat er uit zijn overlijden ook iets positiefs moet voortkomen. Dat was voor mij de drijfveer om o.a. iets aan mijn hoge bloeddruk te doen, die ik al had toen ik net twintig was.
Mijn vrouw had al eens naar voren gebracht om te gaan juicen, om zo door middel van gezonde sappen op een positieve manier iets aan onze gezondheid te doen.

Na het zien van de documentaire Fat, Sick and Nearly Dead” zijn wij hiermee begonnen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en maken we regelmatig nog een sapje en hebben wij ons vertrouwde eetpatroon volledig omgegooid en eten nu volledig "Whole Food Plant Based".

Ik ben geen arts, wat denk ik op het gebied van voeding en gezondheid, op dit moment, in mijn voordeel werkt.
Artsen krijgen immers tijdens de studie nagenoeg geen informatie aangereikt aangaande voeding en de invloed die deze heeft op de talloze processen in ons lichaam.

 Zes jaar lang niet te horen krijgen welke rol voeding speelt, zal bij de meeste studenten geneeskunde tot de overtuiging kunnen leiden dat voeding niet belangrijk kan zijn.

De gemiddelde arts heeft zijn kennis van voeding voornamelijk uit de gangbare media en datgene wat zij vanuit de thuissituatie meegekregen hebben. Daarnaast worden artsen heel gericht benaderd met informatie die wordt aangeleverd door gespecialiseerde organisaties die tevens de spreekbuis vormen voor de levensmiddelenindustrie en of de landbouworganisaties.
De lesstof die diëtisten krijgen over plantaardige voeding wordt vaak met name belicht vanuit de mogelijke “tekorten” die hierbij zouden kunnen optreden.

Waar heb ik mijn kennis vandaan gehaald?

In 2017 heb ik een Plant Based Nutrition Certificate behaald via eCornell de online studieomgeving van de Cornell University.
Deze cursus is ontwikkeld door het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.

De George Washington University biedt de mogelijkheid om middels gecertificeerde lezingen de kennis over plantaardige voeding in relatie tot de gezondheid te vergroten, zie hiervoor https://www.nutritioncme.org/. Artsen kunnen hiermee accreditatiepunten verwerven door een korte toets te maken na het bekijken van een lezing.
Ik heb inmiddels 39 van deze lezingen met een certificaat afgerond.
Voor een overzicht van de door mij afgeronde onderwerpen klik hier.

Wageningen University & Research biedt via edX de cursus "Nutrition and Cancer" aan. Het geverifieerde certificaat heb ik in maart 2019 behaald.

Belangrijke bronnen op internet zijn o.a.: de non-profit site Nutritionfacts.org, PubMed en Center for Nutrition Studies, van de vele andere vermeldenswaardige sites zijn de links op de website te vinden.

Van de artsen en onderzoekers die al vele tientallen jaren mensen met succes behandelen, door de voeding aan te passen, heb ik tientallen boeken aangeschaft en lezingen bekeken.
Een gedeelte hiervan vindt je onder Boeken.

Er zijn veel goede documentaires gemaakt die veel inzicht verschaffen over de invloed van voeding op het menselijk lichaam. Zoals bijvoorbeeld Forks over Knives, "What the Health""The Game Changers", "Hope, What You Eat Matters".  Andere levensveranderende documentaires vind je op de site onder Video's.

Ik ben tevens lid geworden van P.C.R.M., wat staat voor het Physicians Committee for Responsible Medicine.

In Amerika zijn ze verder met het in de praktijk brengen van leefstijl geneeskunde.
Het Nutrition Education Curriculum zoals dat door PCRM ontwikkeld is, en o.a. bij een een groot onderzoek op de werkvloer bij Geico is toegepast, heb ik in mijn bezit.

Ook de Lifestyle Medicine Course Syllabus die verspreid wordt via het American College of Lifestyle Medicine heb ik uitgebreid bestudeerd.

In mei 2018 de Food Revolution Summit gevolgd, vele tientallen interviews met vooraanstaande experts.
In september 2018 de PlantFit Summit evenals de hierboven genoemde summit bestond deze ook uit tientallen interview met internationale experts op uiteenlopende gebieden.

In maart 2019 de Mastering Diabetes 2019 Summit gevolgd, waarin 32 experts geïnterviewd werden (meer dan 20 uur aan video).
In mei 2019 de Food Revolution Summit 2019 gevolgd, 24 interviews met experts op het gebied van plantaardige voeding, gezondheid en milieu.
In januari 2020 de Mastering Diabetes 2020 Summit gevolgd, 27 interviews met experts.
In februari 2020 The Real Truth about Weight Loss Summit gevolgd, 32 interviews met wetenschappers, artsen en diëtisten.

In februari 2020 deelgenomen aan een Webinar van Brooke Goldner

In april 2020 online de cursus van dr. John McDougall "DrMcdougall's Dietary Therapy" gevolgd.
In mei 2020 The Food Revolution Summit 2020 gevolgd....
In juni 2020 I thrive II gevolgd. Alle ins en outs op het gebied van diabetes en leefstijl.
In september 2020 "The Starch Solution Course" van John McDougall gevolgd.
In oktober 2020 The Plant Fit Summit 2020 gevolgd, 38 interviews met artsen, wetenschappers en diëtisten.
In november 2020 The GI Health summit gevolgd, 37 experts op het gebied van het spijsverteringskanaal.
In februari 2021 Vegmed 2021 , Europa's grootste medische congress over plantaardige voeding, virtueel bijgewoond.

Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren vind ik te belangrijk om niet te delen.

Dat is de reden waarom ik BeterwEten.org ben gestart. 

Inmiddels uitgegroeid tot Nederlands meest uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde website met betrekking tot plantaardige voeding en gezondheid.
Volstrekt onafhankelijk en met geen enkel financieel belang. 

Het doel is om zo veel mogelijk mensen te laten beseffen dat bij b.v. “ouderdomsziekten” de leeftijd een ondergeschikte rol speelt, maar dat met name de leefstijl in de jaren voorafgaand aan de klachten bepalend is geweest. Je lot wordt niet bepaald door je genen, veruit de meeste genen zijn beïnvloedbaar, je kunt ze in- of uitschakelen, met name door voeding.

Ik hoop dat de medische wereld eindelijk gaat erkennen dat met het veranderen van het voedingspatroon we de oorzaken van de belangrijkste vroegtijdige sterfgevallen kunnen wegnemen.

We hebben het dan inderdaad niet alleen over preventie van, maar ook over het stoppen en omkeren van bijvoorbeeld hart en vaatziekten, diabetes 2 en sommige vormen van kanker.

Zie voor de rol die voeding kan spelen bij de 15 meest voorkomende vroege doodsoorzaken de presentatie van Dr. Greger.

De onderzoeken die dit overduidelijk aantonen zijn al gedaan.
De bewijzen zijn er en worden de laatste jaren keer op keer bevestigd.

Laten we niet de fout maken door alleen de symptomen te gaan behandelen met voeding, iets wat ik helaas constateer bij bijvoorbeeld de Nederlandse* aanpak van diabetes 2, maar laten we de oorzaken van de vele “chronische”ziektes wegnemen.

“Laat voeding uw medicijn zijn

       en uw medicijn uw voeding.”    

                                                       Hippocrates

 * In Nederland wordt het beperken van de consumptie van koolhydraten gezien als de manier om diabetes 2 om te keren.

Als bewijs voor deze aanpak wordt de lagere suikerspiegel aangedragen en de afname van de in te nemen medicatie, hetgeen niets dan een logisch gevolg is van de afname van de suikerconsumptie in combinatie met gewichtsverlies.

Echter heeft een koolhydraatbeperkt voedingspatroon een nadelige invloed op o.a. de levensverwachting.

Ik heb meerdere keren gevraagd naar de cijfers van bijvoorbeeld de nierfunctie en de insuline gevoeligheid bij mensen die een dergelijke aanpak volgen, maar heb hierop nooit enige reactie mogen ontvangen. 

Voor meer info over de wijze hoe voeding de oorzaak van diabetes 2 kan beïnvloeden zie bijvoorbeeld de korte video "Diabetes op een plantaardig dieet".

  

 
Completed NutritionCME Courses 

A Plant-based Diet for Cardiovascular Disease

A Plant-based Dietary Intervention in Obese Hypercholesterolemic Children and Their Parents

Back Pain and Disc Degeneration as Manifestations of Cardiovascular Disease

Building Nutrition into Your Practice

Canary in the Coal Mine: Is Erectile Dysfunction an Early Indicator of Coronary Artery Disease

Carbohydrates (Starches) Are Good for People with Diabetes

Cutting through the Cholesterol Confusion

Hormone Haywire 

Debunking the Paleo Myth

Deprescribing Insulin in Patients with T2DM

Diet and Alzheimer's Disease

Diet and Cognitive Health: Findings from the Nurses' Health Study

Dietary Fats, Overcooked: Lots of Heat, Little Light

Dietary Intervention for Type 2 Diabetes and its Complications

Evaluating the Problem Gut

Exporting Heart Disease to Developing Countries: China and India

Heart-Healthy Nutrition in Practice

How Not to Die: The Role of Diet in Preventing, Arresting, and Reversing Our Top 15 Killers

Long-term Interventions for Reversing Heart Disease

New Findings in Nutritional Gastroenterology

Nutrition and Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Nutrition Essentials: What Every Clinician Needs to Know

Processed Meat and Cancer

Sex, Dopamine, and Rock 'n' Roll: How Foods Affect the Brain

The Vegan Advantage for Athletes

TMAO and the Microbiome

Treating and Reversing Heart Disease with Diet: A Historical Perspective

Understanding Metabolic Adaptation to Changes in Dietary Patterns in Humans

Mediterranean Diets: Separating Facts from Mythology

The Transformative Power of Lifestyle Medicine

Metabolic Magic: Improving Beta-Cell Function

The Blue Zones: Eating and Living Like the World's Longest-Lived People

Eating Vegan through the Life Stages

Diet, Stress and Cellular Aging

What We Now Know about Cancer Prevention

The Role of Diet and Fasting on Gut Permeability and Autoimmune Disease

Nutrition and the Gut Microbiome: Where are we now? Where are we going?

Reducing the risk of Breast Cancer:"It's up to you!" 

Omdat niet iedereen weet hoe je de ondertiteling van een video kunt aanzetten volgt hier een kleine instructie:

ondertitela

ondertitelb

ondertitelc

 

 

BeterwEten.org is een informatieve website zonder reclame.

Ik zie het als een morele verplichting om datgene wat ik de afgelopen jaren heb mogen leren door te geven aan iedereen die gezond wil blijven en zij die gediagnosticeerd zijn met één of meerdere chronische ziekten.
De praktijk leert ons dat vele chronische ziekten heel goed en meestal razend snel te behandelen zijn met een wijziging in het voedingspatroon, je pakt immers de oorzaak van de ziekten aan.

Omdat ik geen geld besteed aan advertenties moet de site het met name hebben van mond tot mond reclame en het doorsturen van linkjes aan derden.

Ik roep hierbij iedereen op die de informatie op deze site heeft bekeken om het te delen met je dierbaren en zij waarvan je denkt dat ze baat kunnen hebben bij de informatie die hier gegeven wordt.

Denk vooral aan al die mensen die lijden aan bv. Diabetes 2, Hart en Vaatziekten, Darmklachten, Lupus, Gewrichtsklachten, Reuma, Neuropathische klachten, Astma, Psoriasis, Artritis, Migraine, Obesitas, Kanker etc.

Zeker in het buitenland is in de afgelopen decennia veel kennis opgebouwd met ervaringen uit de praktijk en het wetenschappelijke bewijs is daarnaast zeer omvangrijk.
Waarom zou je deze informatie niet doorgeven, je kunt er veel lijden mee voorkomen en in veel gevallen mee stoppen.

En voor de kritische lezer:"Wat kan er gebeuren als je ervoor kiest om een Whole Food Plant Based dieet een paar weken uit te proberen?"

Gewichtsverlies is één van de standaard bijwerkingen die je mag verwachten, niet iets om je druk over te maken lijkt mij.

Ik hoop dat veel bezoekers van de site de moeite willen nemen om anderen bekend te maken met BeterwEten.org,
neem gerust van mij aan dat het een erg goed gevoel geeft als je bij  anderen klachten ziet verminderen of zelfs volledig ziet verdwijnen.

We kunnen niet wachten totdat de gevestigde orde binnen de Nederlandse "Gezondheidszorg" voeding een meer prominentere plaats gaat geven bij de behandeling van patiënten, dat duurt gewoonweg te lang.
Verdiep jezelf in datgene wat we al weten en wat volop bewezen is en probeer het toe te passen in je eigen leven.

Rien

Voeg jaren aan je leven toe en

leven aan je jaren!