Dean Ornish had het al met een klein opgezette studie aangetoond:

"Je kunt de ontwikkeling van prostaatkanker, remmen, stoppen en in sommige gevallen zelfs omkeren".

Bij zijn onderzoek was ook Elizabeth Blackburn betrokken,de Nobelprijs winnares die o.a. het enzyme telomerase ontdekt had. Bij het onderzoek van Ornish is ook gekeken naar de lengte van de Telomeren en het bleek dat deze in lengte waren toegenomen. Op celniveau was er dus sprake van verjonging! Waarschijnlijk mede het gevolg van een verbeterde werking van telomerase.

"Na slechts drie maanden waren 453 genen die bij de ontwikkeling van kanker een actieve rol spelen van expressie veranderd."

Na slechts drie maanden waren 453 genen die bij de ontwikkeling van kanker een actieve rol spelen van expressie veranderd, dat wil zeggen dat zij niet meer actief waren en 48 genen die een kankeronderdrukkende werking kunnen hebben waren juist actief geworden. Na drie maanden kon men al vaststellen dat het lichaam zelf in plaats van de kankervorming te promoten deze actief ging bestrijden.

(Naar mijn mening is er geen enkele reden om niet aan te nemen dat een dergelijke impact op de genexpressies bij borstkanker ook zullen plaatsvinden. Waarom adviseren wij vrouwen bij de ontdekking van een nieuwvorming niet meteen over deze effecten die leefstijl kan hebben op de tumorvorming en geven zo het publiek het meest krachtige middel in handen om kanker te bestrijden en de vorming hiervan mogelijk te voorkomen?)

De documentaire "The Marshall Plan" gaat over Ed Smith, de burgemeester van Marshall, een kleine stad in Texas, die de diagnose prostaatkanker te horen kreeg. Hij besloot, voor de al door zijn arts geplande operatie, zelf op onderzoek uit te gaan.

Op basis van wat hij te weten kwam schoof hij de operatie op de lange baan en ging over op een Whole Food Plant Based benadering. De resultaten waren verbazingwekkend goed en uiteindelijk was er van de aangetoonde kanker geen bewijs meer te vinden.

Hij en zijn vrouw besluiten om met deze ervaring en de kennis die zij inmiddels hadden opgedaan iets te doen en zien het als hun missie om de inwoners van Marshall gezonder te laten eten en een gezondere levensstijl te laten volgen.

Hun verhaal wordt verteld in de documentaire “The Marshall Plan”. De film richt zich op de transformatie van een kleine stad in een gezondere plaats als de inwoners over gaan op andere eetgewoontes.

De verhalen van de inwoners worden gecombineerd met interviews met artsen ,wetenschappers en atleten die allen kundig zijn op het gebied van voeding.

 

Bekijk hier de gehele film gratis       (zonder ondertitels)                                   duur: 61 min.