Rajiv Misquitta

Dr. Misquitta schreef mij het volgende als aanvulling op zijn verhaal:

"De leefstijl speelt een waardevolle rol bij de preventie, het behandelen en zelfs het omkeren van verschillende chronische ziekten.


Het bewijs blijft groeien dat een plantaardig voedingspatroon hierbij een prominente rol vervult.
Een "Whole Food Plant Based" dieet omvat alle soorten groenten, met name de donkergroene bladgroenten, fruit, peulvruchten zoals bonen erwten en linzen, volkoren granen en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.


Als we allemaal op deze manier zouden eten, zouden er veel minder chronische ziekten bestaan."     Dr. Rajiv Misquitta

   

In 2010, nadat hij zijn kinderen had afgezet bij de kinderopvang, reed hij naar zijn werk in het ziekenhuis.
Plotseling voelde hij een stekende pijn in de borst en werd kortademig. Hij is arts en omdat hij dicht bij het ziekenhuis was reed hij door en wist met moeite de eerste hulp te bereiken.

Het bleek dat hij een hartaanval had en er werden twee stents geplaatst in een kransslagader. Hij vond het erg beangstigend om dit op veertig jarige leeftijd te ervaren, mede omdat hij de vader van twee kleine peuters was.

Hij volgde strikt alle aanbevelingen van de behandelende artsen op. Stopte met het eten van vlees, met als uitzondering vis en begon meer aan lichaamsbeweging te doen. (In die tijd adviseerde de American Heart Association een dieet waarbij 30%* van de calorieën uit vet bestond)


Een paar maanden later voelde hij weer de pijn op de borst terugkomen tijdens fitness-oefeningen. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd alwaar een vijfvoudige bypassoperatie werd uitgevoerd. Hij ervoer de overgang van arts naar patiënt en voelde zich hulpeloos in de greep van deze angstaanjagende ziekte.

Na de bypassoperatie, mijn leefstijl aangepast.

Na de operatie is hij zich gaan verdiepen in de medische literatuur voor meer kennis over deze aandoening om op die manier meer controle te kunnen uitoefenen op het verloop ervan.
De beste medicijnen en ingrepen leken slechts het ziekteverloop te kunnen vertragen. Voor hem was dat niet acceptabel.

Al snel stuitte hij op de peer reviewed studies van Dr. Dean Ornish en Caldwell Esselstyn, die onomstotelijk aantoonden dat je met intensieve aanpassingen in de leefstijl, je hart en vaatziekten kunt stoppen en in sommige gevallen zelfs kunt omkeren.

Epidemiologische studies toonden telkens weer de correlatie aan tussen hart- en vaatziekten en de consumptie van dierlijke eiwitten. Hij las ook The China Study, door Dr. T. Collin Campbell, en leerde dat bij bevolkingsgroepen die meer eiwitten aten van dierlijke herkomst chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker, vaker voorkwamen.

Hij veranderde zijn dieet drastisch volgens de aanbevelingen van dr. Ornish en Esselstyn. Hij stopte met noten en toegevoegde vetten en ging over op een "Whole Food Plant Based" dieet.

Ook onderzocht hij de mogelijkheden voor stressmanagement en vond in Yoga en Tai Chi hiervoor een voor hem geschikte vorm. Hij werd zelfs een Yoga leraar en een personal trainer om op die manier meer te leren over stressmanagement en training.
Hij verloor zo'n 12 kilo en zijn LDL zakte van 3,3 (130) naar 1,4 (58), hij voelde zich energieker, gelukkig en gezond.

Anderen inspireren.

Na zijn hartaanval begon hij zich zorgen te maken, zowel professioneel alsook persoonlijk, over de huidige staat van de nationale gezondheid. Ruim 70% van de Amerikanen heeft overgewicht of is obees en ruim de helft van de volwassenen lijdt aan chronische ziekten.

Hij ziet zijn werk als arts niet alleen als het behandelen van ziekten en klachten, maar ook uit het voorkomen daarvan.

Na zijn persoonlijke ervaring waarbij hij met gezondere voeding zijn hart- en vaatziekte wist te stoppen, begon hij met zijn patiënten hierover te praten.

Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om anderen te helpen met het maken van positieve veranderingen in hun leefstijl.

Op zijn uitgebreide website vind je veel informatie in de vorm van video's, recepten, tips voor fitness, wetenschappelijke artikelen etc.

 healthyhearthealthyplanet.comhealthyhearthealthyplanet

Bekijk hier een lezing gegeven door Dr. Musquitta voor IND TV USA:

 

* Opmerking bij het hem destijds aanbevolen dieet van het American Heart Association: 30 procent van de ingenomen calorieën uit vet, is absoluut niet een vetarm dieet.
Het omkeren van het ziekteverloop bij hart- en vaatziekten zal niet lukken als de hoeveelheid vet meer dan 15% van de ingenomen calorieën bedraagd, zeker niet als het afkomstig is van dierlijke producten. 10% is wat dat betreft de waarde om na te streven.

Een ketogeen dieet, wat door Nederlandse artsen en diëtisten geregeld wordt geadviseerd aan diabetes 2 patiënten, zal dan ook niet kunnen bijdragen aan het omkeren van hart- en vaatziekten. Het feit dat hartaandoeningen vaak de oorzaak zijn van het vroegtijdig overlijden van diabetes 2 patiënten zou een goede reden kunnen zijn om meer terughoudendheid te gaan betrachten bij het advies voor een dergelijke benadering!