Op mijn vraag of hij kon aangeven wat een Whole Food Plant Based dieet betekenen kon schreef hij het volgende:dr. Steven Lome 1

“Een Whole Food Plant Based dieet is een remedie voor Hart- en Vaatziekten.
Als u een arts bent en u  informeert uw patiënt met een cardiovasculaire aandoening niet over deze remedie voor deze ziekte, dan is dat een medische fout omdat u actief de patiënt van een remedie onthoudt.” 
                                                                                                          
Dr. Steven Lome

Op zijn uitgebreide website Heartstrong.com biedt dr. Lome een gratis te volgen programma aan voor hartpatiënten, en tevens geeft hij hier diverse handvatten voor artsen om de WFPB aanpak in de eigen praktijk te integreren.

heartstrong logo 240

Lees hier zijn verhaal:

Ik was in twee valkuilen gevallen.

De eerste was het “Standaard Amerikaanse Dieet” (SAD) en ik was hard op weg naar de standaard Amerikaanse ziektes. De door mij gevolgde universitaire studie besteedde geen aandacht aan voeding en leefstijlveranderingen. Ik beoefende de standaard westerse geneeskunde. Gelukkig heb ik mezelf hieruit kunnen werken en ik hoop anderen te kunnen helpen hetzelfde te doen.

Dit alles dankzij de documentaire “Forks Over Knives”.

Valkuil #1: “Het Standaard Amerikaanse Dieet”

Grootgebracht in een typisch Amerikaans gezin, at ik typisch Amerikaanse maaltijden: melk en cornflakes als ontbijt, macaroni met kaas als lunch en meatloaf met aardappelpuree als avondeten. Er was altijd wel een toetje in huis om aan het eind van de dag te eten. Tijdens de middelbareschooltijd at ik vrijwel dagelijks fastfood.

Mijn zus woog bijna 400 pond tegen de tijd dat zij naar het middelbare onderwijs ging. Het gewicht van mijn ouders ging met de jaren geleidelijk naar 300 pond en zij ontwikkelden diabetes 2, wat nog niet in de familie voorkwam.

Jaren van medische training, de lange werkdagen en het hoge stressniveau hadden ertoe geleid dat ik mijn eigen gezondheid ging verwaarlozen. Dankzij een combinatie van slechte eetgewoontes en praktisch geen regelmatige lichaamsbeweging kroop mijn gewicht omhoog tot meer dan 125kg.
Ik was significant obees.

 

Valkuil #2: Traditionele Medische Training

Ik ben voor de juiste redenen geneeskunde gaan studeren: Om te zorgen voor goede, hardwerkende mensen en hen door moeilijke tijden heen te helpen.

Cardiologie heeft mij altijd gefascineerd en ik wist dat ik hiermee de grootste impact kon hebben. Hartziekten waren al voor bijna honderd jaar de doodsoorzaak No. 1 voor Amerikanen; natuurlijk konden we de statistieken veranderen met alle voor handen zijnde nieuwe medicatie en innovatieve chirurgische ingrepen.

Ik trainde en werkte hard bij een gerespecteerde universiteit. Ik heb geleerd om diagnostische onderzoeken te laten uitvoeren en te interpreteren, accurate diagnoses te stellen, chirurgische ingrepen uit te voeren en heb kennis verworven van honderden medicijnen met de bijbehorende bijwerkingen.

Als ik terugkijk, realiseer ik me dat de preventie van hart- en vaatziekten door leefstijl veranderingen slechts een kanttekening vormde tijdens mijn opleiding.
Hart- en vaatziekten en de bijbehorende risicofactoren zijn nagenoeg volledig te voorkomen en in potentie omkeerbaar door veranderingen in de leefstijl, maar dit werd niet gedoceerd. Zoals de meeste artsen kreeg ik absoluut geen formele training in voeding.

Aanvankelijk waardeerde ik niet echt het belang van voeding en leefstijlveranderingen als onderdeel van mijn praktijk. Medicijnen leken het verstandige antwoord. Is het cholesterolniveau te hoog, geef cholesterolverlagers. Is de bloeddruk te hoog, verstrek een bloedddrukverlager.

We wilden de laboratorium-uitslagen binnen aanvaardbare grenzen houden en zouden lange gesprekken voeren met patiënten die de medicijnen niet zoals voorgeschreven innamen.

Maar ondanks alle medicatie en gevolgde procedures werden de patiënten niet veel beter.

Geregeld hadden zij nog steeds hartaanvallen en beroertes. Hun algehele kwaliteit van leven was vrij slecht, zij leden onder de bijwerkingen van de medicatie en spendeerden teveel geld aan recepten.

 

Alles samengevat: Een leefstijl doorbraak.Dr Steven Lome

Toen ik ongeveer vier jaar als cardioloog in mijn praktijk werkzaam was geweest, probeerde ik erachter te komen hoe ik mijn patiënten beter zou kunnen helpen. Ondertussen kreeg ik last van mijn eigen, door obesitas veroorzaakte, aandoeningen. Het werd tijd om mijn aanpak te veranderen.

Het werd me steeds duidelijker dat hart- en vaatziekten veroorzaakt worden door slechte leefgewoonten. Daarom is de beste behandeling voor hartziekten een verbetering in de leefstijl. Iedereen weet dat dat je groente en fruit moet eten en dat je vet, suiker en zout moet vermijden, en dit was dus precies wat ik mijn patiënten adviseerde om te doen.

Ik begon de richtlijnen volgens de Amerikaanse “Schijf van Vijf” te bestuderen en volgde ze strikt op. Ik sportte veel en trainde voor, en liep zelfs twee marathons uit. Ondanks dat, vond ik mezelf nog steeds te zwaar en voelde mezelf niet zo goed als zou moeten.

Alles kwam samen toen Netflix een suggestie gaf om “Forks Over Knives” te bekijken. Ik had nog nooit gehoord van een Whole Food Plant Based dieet en het vermogen ervan om hart- en vaatziekten om te keren.

Op een zeker moment raakte ik van streek, ik voelde me enigszins misleid omdat deze informatie niet was opgenomen in onze traditionele medische opleiding.

Ik ben direct overgegaan op een WFPB dieet en verloor 50 pond in een half jaar tijd. Voor het eerst in mijn volwassen leven bereikte ik mijn ideale lichaamsgewicht van 85 kilo.

Ik zorg er nu voor dat al mijn patiënten met een hartaandoening begrijpen in welke mate voeding en leefstijl hun ziekte hebben veroorzaakt – en dat een Whole Food Plant Based dieet in combinatie met andere leefstijlveranderingen in wezen een remedie zijn.

Ik moedig mijn patiënten aan om “Forks Over Knives” te bekijken en de “Forks Meal Planner” te bestuderen. De meeste tijd van een consult besteed ik, met alles te doen wat in mijn vermogen ligt, om hen te laten slagen met gezonde veranderingen in de leefstijl.

Tegenwoordig zie ik eindelijk de transformatieve veranderingen in de gezondheid van mijn patiënten die ik altijd al verlangde te bereiken. Het in staat zijn om medicatie af te bouwen en geregeld zelfs te stoppen, en gelijktijdig chirurgische ingrepen met mogelijke complicaties te vermijden, is zeer bevredigend.

Deze verandering in mijn benadering van de geneeskunde heeft ook mijn loopbaan veranderd.

Ik heb onlangs mijn praktijk verhuisd  omleefstijlgeneeskunde, gecentreerd rond een WFPB dieet, te brengen naar de omgeving van Chicago. Ik heb het voorrecht nauw samen te kunnen werken met Dr. Kim Williams, voormalig president van het “American College of Cardiology” en huidig “Chief of Cardiology” op de Rush Universiteit, en een sterk voorstander van plantaardige voeding.

Ik heb honderden uren van mijn tijd en veel middelen gestoken in een gratis website HeartStrong.com, om patiënten voor te lichten over leefstijlgeneeskunde en een Whole Food Plant Based dieet. Hoewel dit nog steeds een werk in uitvoering is, hoop ik dat het een toonaangevende informatiebron zal worden .

(Overigens geeft deze zeer uitgebreide website ook veel informatie voor zorgverleners om het e.e.a. toe te passen binnen de praktijk)