Een recente presentatie over de wetenschap achter het Ketogeen Dieet en waarom het, zeker op de langere termijn, gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen.

Dit is een lezing gegeven door Lee Crosby tijdens de “International Conference on Nutrition in Medicine” gehouden in augustus 2018. Lee Crosby is als diëtiste werkzaam bij PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine).

Zij start met het geven van een duidelijke definitie van het begrip “Ketogeen Dieet”, omdat dit in de praktijk nogal losjes wordt gehanteerd.

Vervolgens legt zij uit welke processen een rol spelen bij Ketose en op welke wijze het lichaam reageert op een rigoureuze daling van het aantal beschikbare koolhydraten.

Dat één van de eerste reacties gluconeogenesis is (het gebruik van eiwitten om glucose aan te maken), kan een aanwijzing zijn dat het lichaam glucose prefereert als primaire energiebron.
Het lichaam gebruikt hiervoor aminozuren uit spierweefsel en eiwitten die we met de voeding tot ons nemen.

Veel eiwitten eten bij een "Ketogeen"Dieet zal niet leiden tot meer spierweefsel, maar deze zullen voornamelijk worden gebruikt voor de aanmaak van glucose. Hetgeen het lastiger zal maken om in een toestand van ketose te geraken.

Ze gaat verder uitvoerig in op zowel de voor- alsook de nadelen welke een dergelijk voedingspatroon, onder verschillende omstandigheden, kan hebben.

De risico's op korte en langere termijn worden onderzocht en tot slot worden veel gestelde vragen van patiënten besproken.

Deze lezing is ook terug te vinden op NutritionCME.org, hier vind je tientallen geaccrediteerde lezingen aangaande de relatie voeding en gezondheid, een betrouwbare bron voor degelijke wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Duur: 40:23 min.

Zoals uit de lezing blijkt kan een ketogeen dieet op verschillende manieren een negatieve uitwerking hebben op diverse risicofactoren met betrekkiing tot met name hart- en vaatziekten.

Zie ook het interview met Kim Williams (voormalig voorzitter van 'The American College of Cardiology') over de onwenselijke effecten van een ketogeen dieet op de vasculaire gezondheid.

Einde van het ketogeen-dieet debat. Dr. Kim Williams


repviewnutrition guide