Even voorstellen.


Mijn naam is Rien Heideveld, inmiddels 56 jaar oud en ik heb de afgelopen jaren veel van mijn overtuigingen en gewoontes aangaande “gezonde” voeding moeten heroverwegen.


Het was na het plotseling overlijden van een oude schoolvriend dat ik voor mezelf besloot dat er uit zijn overlijden ook iets positiefs moet voortkomen. Dat was voor mij de drijfveer om o.a. iets aan mijn hoge bloeddruk te doen, die ik al had toen ik net twintig was. Mijn vrouw had al eens naar voren gebracht om te gaan juicen, om zo door middel van gezonde sappen op een positieve manier iets aan onze gezondheid te doen.


Na het zien van de documentaire “Fat, Sick and Nearly Dead” zijn wij hiermee begonnen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en maken wij regelmatig nog een sapje en hebben wij ons vertrouwde eetpatroon volledig omgegooid en eten nu volledig "Whole Food Plant Based".

 

Ik ben geen arts, wat denk ik op het gebied van voeding en gezondheid, op dit moment, in mijn voordeel werkt. Immers artsen krijgen tijdens de studie nagenoeg geen informatie aangereikt aangaande voeding en de invloed die deze heeft op de talloze processen in ons lichaam. Zes jaar lang niet te horen krijgen welke rol voeding speelt, zal bij de meeste studenten tot de overtuiging leiden dat voeding niet belangrijk kan zijn.

De gemiddelde arts heeft zijn kennis van voeding voornamelijk uit de gangbare media en datgene wat zij vanuit de thuissituatie meegekregen hebben. Daarnaast worden artsen heel gericht benaderd met informatie die wordt aangeleverd door gespecialiseerde organisaties die tevens de spreekbuis vormen voor de levensmiddelenindustrie en of de landbouworganisaties. De lesstof die diëtisten krijgen over plantaardige voeding wordt vaak met name belicht vanuit de mogelijke “tekorten” die hierbij zouden kunnen optreden.

 

Waar heb ik mijn kennis vandaan gehaald?


Na het zien van “Fat, Sick and Nearly Dead” heb ik uiteraard het vervolg bekeken en o.a. de belangrijke documentaire uit 2011 “Forks over Knives”. Andere levensveranderende documentaires vind je op de site onder Video's.

 

Van de artsen en onderzoekers die al vele tientallen jaren mensen met succes behandelen door de voeding aan te passen heb ik tientallen boeken aangeschaft en lezingen gezien. Een gedeelte hiervan vindt je onder Boeken.

 

Belangrijke bronnen op internet zijn o.a.: de non-profit site Nutritionfacts.org, PubMed en Center for Nutrition Studies, van de vele andere vermeldwaardige sites zijn de links op de website te vinden.

 

In 2017 heb ik een Plant Based Nutrition Certificate behaald via eCornell. Dit is de online studieomgeving van de Cornell University. Deze cursus is ontwikkeld door het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.


De George Washington University biedt de mogelijkheid om middels gecertificeerde lezingen de kennis over plantaardige voeding in relatie tot de gezondheid te vergroten, zie hiervoor https://www.nutritioncme.org/. Artsen kunnen hiermee accreditatiepunten verwerven door een korte toets te maken na het bekijken van een lezing.
Ik heb inmiddels 38 van deze lezingen met een certificaat afgerond.
Voor een overzicht van de door mij afgeronde 
onderwerpen klik hier.

Wageningen University & Research biedt via edX de cursus "Nutrition and Cancer" aan. Het geverifieerde certificaat heb ik in maart 2019 behaald.

 

Ik ben tevens lid geworden van het Physicians Committee for Responsible Medicine.
In Amerika zijn ze al wat verder met het in de praktijk brengen van leefstijl geneeskunde. Het Nutrition Education Curriculum zoals dat door PCRM ontwikkeld is, en o.a. bij een een groot onderzoek op de werkvloer bij Geico is toegepast, heb ik in mijn bezit en ook de Lifestyle Medicine Course Syllabus die verspreid wordt via het American College of Lifestyle Medicine heb ik uitgebreid bestudeerd.

 

In mei 2018 de Food Revolution Summit, vele tientallen interviews met vooraanstaande experts, gevolgd.
In september 2018 de PlantFit Summit evenals de hierboven genoemde summit bestond deze ook uit tientallen interview met internationale experts op uiteenlopende gebieden.

In maart 2019 de Mastering Diabetes 2019 Summit gevolgd, waarin 32 experts geïnterviewd werden (meer dan 20 uur aan video).
In mei 2019 de Food Revolution Summit 2019 gevolgd, 24 interviews met experts op het gebied van plantaardige voeding, gezondheid en milieu.
In Januari 2020 de Mastering Diabetes 2020 Summit gevolgd, 27 interviews met experts.
In Februari 2020 The Real Truth about Weight Loss Summit gevolgd, 32 interviews met wetenschappers, artsen en diëtisten.

 

Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren vind ik te belangrijk om niet te delen. Dat is de reden waarom ik Beterweten.org ben gestart. Ik heb geen enkel financieel belang. Het doel is om zo veel mogelijk mensen te laten zien dat bij b.v. “ouderdomsziekten” de leeftijd een ondergeschikte rol speelt maar dat met name de leefstijl in de jaren voorafgaand aan de klachten bepalend is. Dat genen met name door voeding te beinvloeden zijn, met andere woorden gen-expressies zijn met voeding te veranderen.

 

Ik hoop dat de medische wereld eindelijk gaat erkennen dat met het veranderen van het voedingspatroon we de oorzaken van de belangrijkste vroegtijdige sterfgevallen kunnen wegnemen.
We hebben het dan inderdaad niet alleen over preventie van, maar ook over het stoppen en omkeren van bijvoorbeeld hart en vaatziekten, diabetes 2 en sommige vormen van kanker.

 

De onderzoeken die dit overduidelijk aantonen zijn al gedaan. De bewijzen zijn er en worden keer op keer bevestigd.
Laten we niet de fout maken door alleen de symptomen te gaan behandelen met voeding, iets wat ik helaas constateer bij de Nederlandse* aanpak van Diabetes 2, maar laten we de oorzaken van de vele “Chronische”ziektes wegnemen.

 

 

“Laat voeding uw medicijn zijn

       en uw medicijn uw voeding.”    

                                                       Hippocrates

 

 

* In Nederland wordt het beperken van de consumptie van koolhydraten gezien als de manier om Diabetes 2 om te keren.

Als bewijs voor deze aanpak wordt de lagere suikerspiegel aangedragen en de afname van de in te nemen medicatie, hetgeen niets dan een logisch gevolg is van de afname van de suikerconsumptie in combinatie met gewichtsverlies.

Echter heeft een koolhydraatbeperkt voedingspatroon een nadelige invloed op o.a. de levensverwachting.

Ik heb meerdere keren gevraagd naar de cijfers van bijvoorbeeld de nierfunctie en de insuline gevoeligheid bij mensen die een dergelijke aanpak volgen, maar heb hierop nooit enige reactie mogen ontvangen. 

Voor meer info over de wijze hoe voeding de oorzaak van Diabetes 2 kan beïnvloeden zie bijvoorbeeld de korte video "Diabetes op een plantaardig dieet".