Puur Natuur Groente
Door Monique van der Vloed


puur natuur groente

 

Van de hand van Monique van der Vloed is er onlangs een nieuw kookboek op de markt verschenen.
“Puur Natuur Groente”, heerlijke recepten en tips om elke dag meer groente te eten.

Nadat ik het inkijkexemplaar op internet had bekeken heb ik het mij aangeboden recensie-exemplaar laten bezorgen.

Wat ik de afgelopen jaren vaak, op verschillende toonaarden, hoor is dat men absoluut niet vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen gaat schrappen. Gelukkig is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat alleen al het verhogen van de consumptie van groenten per direct een aantoonbaar positief effect heeft op het functioneren van ons lichaam. Dus wil je niet tornen aan jouw eetgewoonten qua dierlijke voedingsmiddelen, prima, maar eet dan in ieder geval (veel) meer groenten en fruit ernaast.

Het boek Puur Natuur Groente is een goed hulpmiddel als je niet weet hoe je de consumptie van groenten zou kunnen verhogen. Het boek geeft op een enkele uitzondering na veganistische recepten en daar waar bijvoorbeeld een ei wordt gebruikt, wordt ook een vervanging hiervan aangereikt.

In het begin van het boek wordt ingegaan op de kenmerken van groenten en waarom ze zo gezond zijn. Hierbij gaat ze niet alleen in op voedingsstoffen zoals vitamine C, Foliumzuur , etc. maar ook op de link die er is tussen de verschillende kleuren van groenten en welke beschermende stoffen door deze kleuren worden gerepresenteerd. Iets wat je bij het Physicians Committee terug kunt vinden er waar ze benadrukken dat het belangrijk is om de regenboog te eten, oftewel zoveel mogelijk verschillende kleuren van groenten en fruit.

De 250 gram groenten per dag is een absoluut minimum van wat we aan verse groenten per dag zouden moeten eten. Veruit de meesten van ons komen hier niet eens aan, terwijl het eerder een veelvoud van deze hoeveelheid zou moeten zijn om echt tot op latere leeftijd een goede gezondheid te kunnen behouden.

Dit boek geeft veel mogelijkheden om op een eenvoudige en vooral ook lekkere manier meer groenten per dag te eten.

Voor een goed beeld van de inhoud, en de diverse recepten, zie het inkijkexemplaar.

Mijn mening:
Voor iedereen die niet goed weet hoe hij meer groenten kan eten op een dag zal dit boek een uitkomst kunnen zijn.
Wil je gewoon verrassende, nieuwe maar vooral ook gezonde recepten uitproberen dan is dit een goed boek voor in de keuken.
Goed leesbaar, informatief en veel lekkere, gemakkelijk te bereiden, recepten.
En, wat erg belangrijk is, bijna volledig “Whole Food Plant Based”.

Opmerking:
Je kunt alle recepten uit dit boek in een veganistische variant maken. Slechts bij een paar recepten kwam ik, soms als optie, het gebruik van kokosolie tegen.
Dit raad ik af, gezien het zeer hoge gehalte aan verzadigd vet in deze olie.
Overigens wordt olie in een WFPB dieet afgeraden of tot een minimum beperkt, dit kookboek is gelukkig één van de weinige kookboeken die het gebruik van olie minimaliseert.