Boeken Beterweten.org

  

Op deze pagina vind je een greep uit de boeken die ik de moeite waard vind om aan te prijzen.

Eén van de meest invloedrijke boeken is The China Study van T. Colin Campbell. Ook de uitgave “Whole” , geschreven door dezelfde wetenschapper, is een aanrader voor iedereen die antwoorden zoekt op de vraag hoe het kan dat wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid elkaar volledig kunnen tegenspreken.

Helaas zijn er slechts enkele boeken in deze lijst die in het Nederlands zijn verschenen.

“Hoe overleef je?” van Michael Greger is een absolute must voor iedereen die goed geïnformeerd wil worden aangaande de relatie tussen voeding en gezondheid, of het gebrek hieraan.

 Het bijbehorende kookboek is inmiddels ook in het Nederlands verschenen, ik kan het iedereen aanraden.
“Het gezonde Hart boek” van Joel Kahn is een uitgebreide bron van informatie over hoe je je hart gezond houdt en of weer gezond maakt.

Hoe overleef je diëten? Kookboek

Door dr. Michael Greger,
recepten van Robin Robertson.

Hoe overleef je diëten

 

Verwachte verschijningsdatum: 20 April 2023

Download hier het inkijkexemplaar.

 

Michael Greger, de auteur van de bestseller Hoe overleef je?, komt met een volledig geïllustreerd kookboek met meer dan 100 recepten.
Hoe overleef je diëten? Kookboek laat de wetenschap zien achter gezond afvallen met blijvend resultaat.

Greger biedt lezers heerlijke en gezonde opties waarmee ze het idee van 'diëten' helemaal kunnen laten varen.
Dit boek laat zien hoe je goed kunt eten en afvallen op een gezonde en toegankelijke manier die niet zozeer een dieet is als wel een levensstijl.
Michael Greger gelooft dat zijn 21 afvalversnellers en zijn praktische adviezen een eind zullen maken aan de constante afvalstrijd en het tellen van calorieën.

Hoe overleef je diëten? Kookboek is een revolutionaire toevoeging aan de kookboekindustrie: ongelooflijk effectief en ontwikkeld voor iedereen die zijn voedingsgewoonten wil veranderen om zijn kwaliteit van leven te verbeteren.

MICHAEL GREGER is een internationaal bekende arts, voedingsdeskundige en oprichter van de populaire website Nutritionfacts.org. Daarnaast is hij de auteur van de succesvolle wereldwijde bestseller Hoe overleef je? (How not to die).

Voor een boeiende lezing door dr. Greger, waarbij hij op amusante wijze ingaat op de achterliggende wetenschap van zijn boek "Hoe overleef je diëten?"  klik de link. (Nederlands ondertiteld)
Uiteraard zijn bij deze presentatie alle door hem aangehaalde studies via een lijst van bronvermeldingen direct te raadplegen.

 

Maak het ongedaan!

Door Dr. Dean Ornish, MD en Anne Ornish

 UnDo It

 

De Nederlandse vertaling van "Undo It!" verschijnt 17 december 2022!

Klik hier voor het inkijkexemplaar.

Samenvatting:

Dean Ornish, de wereldberoemde pionier op het gebied van leefstijlgeneeskunde, laat zien hoe je kanker, diabetes, hartaandoeningen, gewichtstoename en zelfs het verouderingsproces kunt bestrijden met één eenvoudig leefstijlplan.

Dean Ornish heeft revolutionair onderzoek geleid dat voor het eerst aantoonde dat veranderingen in leefstijl vaak de progressie van veel van de meest voorkomende chronische ziekten ongedaan kan maken.
Zijn programma is gebaseerd op veertig jaar onderzoek dat gepubliceerd is in toonaangevende medische en wetenschappelijke tijdschriften.

In dit baanbrekende boek presenteren hij en Anne Ornish een eenvoudige maar krachtige nieuwe verenigende theorie die uitlegt waarom dezelfde veranderingen in leefstijl zoveel verschillende chronische ziekten kunnen omkeren en hoe snel deze voordelen optreden.

Ze beschrijven wat het is, waarom het werkt en hoe je het doet:
- Beter eten: een onbewerkt en plantaardig voedingspatroon dat van nature arm is aan vet en suiker en rijk is aan smaak. Het ‘Ornish-dieet’ is sinds 2011 elf jaar lang beoordeeld als ‘nummer 1 voor hartgezondheid’.
- Meer bewegen: ​​matige lichaamsbeweging zoals wandelen.
- Minder stressen: inclusief meditatie en rustige yoga.
- Meer liefhebben: hoe liefde en intimiteit eenzaamheid omzetten in genezing.

Dit boek bevat zeventig recepten, makkelijk te volgen maaltijdplannen, tips voor boodschappen doen en uit eten gaan, aanbevolen oefeningen, advies voor stressvermindering en inspirerende verhalen van patiënten over levensveranderende voordelen.

In dit boek vind je verhalen van mensen van wie de gezondheid na slechts enkele maanden zoveel verbeterd is dat onder meer een​​ harttransplantatie niet meer noodzakelijk was.

Maak het ongedaan! geeft lezers nieuwe hoop en nieuwe keuzes.

Chris overwint kanker

Een uitgebreide handleiding voor natuurlijk genezen

Door: Chris WarkChris overwint kanker

 

Een van de weinige in het Nederlands verschenen boeken over de relatie van volwaardige plantaardige voeding en het herstellen en of voorkomen van kanker is het boek van Chris Wark: "Chris Beat Cancer".

Samenvatting:
Twee dagen voor kerst en op slechts 26-jarige leeftijd werd bij Chris Wark dikkedarmkanker stadium III vastgesteld.

Voordat hij er goed en wel erg in had werd hij een operatiekamer ingereden waar een tumor ter grootte van een golfbal en een derde van zijn dikke darm werden verwijderd.

Artsen vertelden Wark dat hij zodra hij van de operatie was hersteld 9 tot 12 maanden chemotherapie zou moeten ondergaan om een terugkeer van de kanker te voorkomen.

Maar toen de eerste maaltijd die hij in het ziekenhuis kreeg een cafetaria-achtige gehaktbrij bleek te zijn, kreeg hij zijn eerste hint.

De hint dat rekening houden met zijn voedingspatroon en voor zijn eigen gezondheid zorgen misschien, heel misschien de manier zou kunnen zijn om zijn lichaam effectiever te genezen, ook al zou dat tegen het advies van de traditionele medische gevestigde orde en zijn familie en vrienden ingaan.

Zijn gedachten waren juist en hij is zonder chemotherapie en andere reguliere behandelingen al jaren kankervrij.

Miljoenen lezers hebben inmiddels Chris’ reis via zijn blog Chris Beat Cancer gevolgd en in zijn debuut duikt hij diep in de redenering en wetenschappelijke basis achter zijn benadering en de aanpak die hij heeft gebruikt om zijn lichaam met succes van kanker te genezen.

Puttend uit de meest recente, grondige onderzoeken en uit zijn sterke geloof, deelt hij zijn strategieën voor genezing, inclusief de instelling om kanker te overwinnen, radicale veranderingen in voedingspatroon en leefstijl en middelen voor mentale, emotionele en spirituele genezing.

Vol met zowel intensieve, persoonlijke inzichten als uitgebreide oplossingen voor genezing, zal dit boek je inspireren en leiding geven op je reis naar welzijn.

“Ik wil heel duidelijk maken dat ik geen geluk heb gehad of speciaal ben.

Ik ben gewoon een normale vent die naar zijn intuïtie luisterde, zijn geloof omarmde en hevige actie ondernam om zijn lichaam te helpen genezen.

Ik verwijderde alles uit mijn leven dat aan mijn ziekte zou hebben kunnen bijdragen waardoor dat een plek werd waar kanker niet kon gedijen.

Ik ben ervan overtuigd dat wat ik deed, iedereen kan doen, dus jij ook.”

— Chris

In onderstaande video verteld hij wat zijn ervaring is en wat je zelf kunt doen om kanker een halt toe te roepen en jouw lichaam te laten herstellen, zodat een terugkeer van tumoren erg onwaarschijnlijk wordt.
Neem de tijd als je de diagnose krijgt en leer welke processen in jouw lichaam kunnen bijdragen aan het herstel, als je het lichaam geeft wat het nodig heeft.
Het gaat dan met name om voeding, maar ook stressreductie, ontspanning, lichaamsbeweging en sociaal contact zal bijdragen tot een goed functionerend immuunsysteem om bestaande tumoren en of toekomstige tumoren het hoofd te bieden.

Duur: 11:29 min.

( Als je de video rechtstreeks op You Tube bekijkt kun je de ondertiteling automatisch laten vertalen)

Verborgen Kracht

Hoe ik na mijn 40e het roer omgooide en één van de fitste mannen ter wereld werd

Door: Rich Rollverborgen kracht

Inkijkexemplaar

Dit is de Nederlandse vertaling van "Finding Ultra" het inspirerende levensverhaal van Rich Roll.

#1-Amazon Bestseller
‘Positief, inspirerend en motiverend.
Bovendien heb je na het lezen, zelfs als doorgewinterde carnivoor, zin in planten op je bord (en misschien ook om weer eens die sportschoenen uit de kast te halen).’

Nina Pierson

Samenvatting

Rich Roll is tegenwoordig een van de meeste sportieve mannen ter wereld. Maar tot zijn 40e was hij een gestreste alcoholist die al na acht traptreden uitgeput was.

In het boek Verborgen kracht vertelt hij zijn inspirerende verhaal: hoe hij het roer omgooide, plantaardig begon te eten en op zijn 43e deelnam aan de Ultraman World Championship.

Spannend, inspirerend en praktisch tegelijk: dit is het verhaal van de indrukwekkende transformatie die Rich Roll onderging; zowel fysiek als geestelijk. Hét bewijs dat iedereen zijn verborgen kracht kan vinden.

Incl. recepten en adviezen over voeding en training

‘Als ik dieper wil gaan, extremer wil presteren en een boost nodig heb, dan denk ik aan Rich Roll. Hij is de belichaming van inspiratie.’
Sanjay Gupta, MD en auteur van Chasing Life

‘Een fascinerend boek vol praktische tips.’
Dean Karnazes, auteur van Ultramarathon Man

‘Dit is Rich Rolls ongelooflijke verhaal over mentaal, emotioneel en fysiek uithoudingsvermogen. Een onmisbaar en inspirerend boek.’
Michael Greger, MD en auteur van Hoe overleef je?

Over de auteur:

Rich Roll (1966) is atleet, auteur, vegan en host van de populaire ‘The Rich Roll Podcast’ met meer dan 30 miljoen downloads.
Hij wordt regelmatig genoemd in lijstjes van meest invloedrijke mensen in de gezondheids- en fitnesswereld.
Met zijn vrouw, Julie Piatt, schrijft hij veganistische kookboeken. Rich is afgestudeerd aan Stanford University en Cornell Law School.

Zijn website met o.a. honderden boeiende podcast-afleveringen vind je hier.

Kijk ook de korte  video (5 min.) over en met Rich Roll.

  

De Plantaardige Oplossing
Creëer optimale gezondheid met een onbewerkt
plantaardig dieet
Door Joel K. Kahn, M.D.

Boekomslag

Download hier het Inkijkexemplaar

Dr. Kahn geniet in Amerika landelijke bekendheid doordat zijn eerste boek een bestseller werd en hij naar aanleiding daarvan talloze keren op de verschillende netwerken te zien was. Zijn gedrevenheid om de bewezen effecten van een plantaardig dieet voor hart en vaatziekten te verkondigen is aanstekelijk. Lees in dit laatste boek van zijn hand dat het niet alleen bij hart en vaatziekten blijft.
Misschien wordt zijn passie mede verklaard door zijn thuishaven Detroit alwaar ook een andere gedreven plant based arts, dr. McDougall, zijn roots heeft liggen.

Lees hier alles over de Nederlandse vetaling van The Plant-Based Solution en bekijk ook zijn presentatie uit december 2021 aan het eind van dit artikel.

De Plantaardige Oplossing

Een gepassioneerd, boeiend en wetenschappelijk pleidooi voor plantaardige voeding!

Ben je er klaar voor om je beter te voelen, er beter uit te zien en tegelijkertijd de planeet te redden?
Dan is het tijd om jouw gezondheid van binnenuit te revolutioneren. Met De Plantaardige Oplossing laat de gerenommeerde cardioloog Joel Kahn zien hoe iedereen een optimale gezondheid kan creëren met een plantaardig dieet op basis van onbewerkte voedingsmiddelen.

Joel Kahn, bekend als dé Amerikaanse arts voor een gezond hart, heeft al duizenden mensen geholpen bij het voorkomen en omkeren van hartaandoeningen. Maar hoe zit het met andere chronische aandoeningen zoals diabetes bij volwassenen, obesitas, darmgezondheid, osteoporose, auto-immuunziekte en zelfs een laag libido? Het blijkt dat al deze aandoeningen en nog veel meer aandoeningen kunnen worden verbeterd met een plantaardig dieet ― en Joel Kahn kan het bewijzen.

Gebaseerd op tientallen jaren ervaring, brengt Joel Kahn een schat aan wetenschappelijk onderzoek en diepgaande casestudy’s samen om duidelijk aan te tonen hoe je zelf de leiding kunt nemen over je eigen gezondheid. De Plantaardige Oplossing onderzoekt:

· Hoe je kunt afvallen, minderen met medicijnen, jouw risico op kanker kunt verkleinen en diabetes kunt omkeren met een plantaardig dieet.
· De verrassende verbanden tussen een veganistisch dieet en je libido, darmgezondheid en hersenchemie.
· Waarom planten de sleutel kunnen zijn tot vertraging van veroudering.

Hoe Overleef je Diëten?
Ontdek de wetenschap achter gezond afvallen met blijvend resultaat
Door: Dr. Michael Greger

Hoe Overleef je Diëten?

Voor het inkijkexemplaar klik hier.

Voor een boeiende lezing door Dr. Greger over de inzichten uit dit boek, klik hier.

Zelf beschrijft hij het omvangrijke boek als een detective verhaal in drie delen.

Als eerste wordt het probleem geanaliseerd, waarbij de vermoedelijke oorzaken en de daaruit voortvloeiende gevolgen worden beantwoord met mogelijke oplossingen.

Deel twee gaat over de mogelijke ingrediënten voor een optimaal afvaldieet.
Deel drie beschrijft het optimale afvaldieet, waarbij opgemerkt dat je dieet hier moet lezen als een voedingspatroon, een leefstijl.
In deel vier komen veel afvalaanjagers aan bod die, wetenschappelijk bewezen, een belangrijke rol kunnen spelen bij het bereiken van een gezond gewicht.
Deel vijf:"Twintig en een tips", spreekt denk ik voor zichzelf.

Met meer dan 530 pagina's is dit geen snelle leaflet waarop een snel antwoord staat geformuleerd.
Hoewel "Deel vijf", waar de 21 tips aan bod komen, slechts uit 12 pagina's bestaat. Het is een uitgave die heel grondig duidelijkheid schept in de vele, vaak tegenovergestelde, onderzoeksresultaten en meningen.

Het boek biedt een schat aan informatie die in iedere huisartsenpraktijk en bij andere zorgverleners van veel waarde kan zijn.
Met name in deze tijd waar bijna wekelijks een nieuwe afvaltrend zijn opwachting maakt.
De op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde inhoud kan als vraagbaak dienen om goed geinformeerd het gesprek aan te gaan.

Via onderstaande link kun je een 108 pagina's tellend pdf-boek downloaden met de 4990 referenties van Hoe overleef je diëten?.
De referenties zijn gehyperlinket zodat je met één klik de bron kunt raadplegen. Referenties.

 

 

What's Missing From Medicine
Six Lifestyle Changes to Overcome Chronic Illness

Door: Saray Stancic, MD

 

What's missing from Medicine

 

In het voorwoord, waarin zij ook kort ingaat op de impact die onze leefstijl heeft op de ernst van mogelijke klachten bij een infectie met het recente coronavirus, schrijft zij in mijn ogen precies waar het om gaat:

By educating all people, whether medical professionals or patients, whether they have been diagnosed with a chronic illness or not, whether they're obese or not, of the profoundly impactfull changes that can be made in our lives through the implementation of the lifestyle principles in this book, we can lift all of us into an much brighter future.
 
Korte beschrijving:
In the fall of 1995, Dr. Saray Stancic was diagnosed with multiple sclerosis.
By 2003, she walked regularly with a cane, had given up virtually all unnecessary physical activity, and was on numerous medications, all with horrible side effects.

After stumbling upon some studies that linked MS outcomes to diet and lifestyle, Dr. Stancic undertook a radically different approach to managing her illness.
Within a relatively short time period she was off all MS medications, walking normally, resumed dancing, and in 2010 she ran a marathon!

Today she lives an active, symptom free life, and takes no medications for multiple sclerosis.

 

Vaker Plantaardig!
Lekkere en pure recepten voor elke dag

Door: Suzanne Beekenkamp

 

Vaker Plantaardig

Download hier het inkijkexemplaar.

Vaker kiezen voor plantaardige gerechten is beter voor je gezondheid, onze aarde en voor het welzijn van dieren. Een win-win-winsituatie dus.

Er wordt zoveel geschreven over gezondheid en voeding. Het ene dieet belooft nog meer dan het andere. In die warboel raak je toch volledig de draad kwijt? Daarom is het goed om terug te gaan naar de basis. Gewoon gezond eten met als basis uitsluitend pure en plantaardige voeding.

Plantaardig en gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. En dat wil Suzanne je met dit boek laten ervaren. Kortom: gezond eten is leuk, lekker en makkelijk!

Zij heeft een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Daarnaast staat het boek vol makkelijke en snelle recepten: variërend van gezonde ontbijtgerechten, salades, soepen, tussendoortjes, zoete gerechten tot avondmaaltijden.

Laat je verrassen door de pure en plantaardige keuken!

Suzanne Beekenkamp is foodblogger, receptontwikkelaar en voedingscoach.
Met haar platform Puur Suzanne heeft zij al vele mensen geïnspireerd om vaker plantaardig te gaan eten.

 

The Future of Nutrition
An Insider's Look at the Science,
Why We Keep Getting It Wrong,
and How to Start Getting it Right

Door: T. Collin Campbell, PhD en Nelson Disla

vol energie met vezels

Een korte inleiding:

Dit boek is een absolute aanrader als je wilt begrijpen waarom onze gezondheidszorg in de afgelopen honderd jaar grotendeels is verworden tot een systeem waarbij het begrip ziektemanagement de lading beter dekt.

Welke ontwikkelingen lagen hieraan ten grondslag en vooral welke belangen en welke partijen  speelden een doorslaggevende rol bij de wijze waarop het wetenschappelijk onderzoek vorm kreeg en al dan niet werd gepubliceerd.

Waar staan we nu als we het hebben over voedingsonderzoek en welke rol speelden dogmatische denkbeelden en het veelvuldig verwarring stichtend onderzoek door belangenhebbende partijen.

Waar liggen de grenzen van de reductionistische onderzoeksopzet, en waarom zal er een radicale wijziging plaats dienen te vinden in de manier waarop voeding en de hiermee verbonden lichamelijke interacties wordt onderzocht.

Willen we loskomen van de vele tegengestelde onderzoeksresultaten en echt tot meer inzicht komen dan zal een verschuiving naar een meer "wholistische" benadering een eerste en misschien zelfs een onontkoombare stap kunnen zijn.

Met name de beschrijving van de ontwikkeling van kankeronderzoek en de daaraan gerelateerde behandelmethodes geeft een duidelijk beeld van de mate waarin belangen van verschillende disciplines, industrieën en instituten bepalend zijn geweest bij de ontwikkeling van ons huidige zorgsysteem m.b.t. de diagnose en behandeling van kanker.

Zoals William W. Li, MD, het verwoorde:
"The Future of Nutrition is Campbell's magnum opus and will leave you rethinking how you discuss healthy eating, what you hear about dietary guidelines, and what's in your next bite. This is a must-read for everyone who is serious about nutrition and wants a unique behind-the-scenes understanding of a foe-ridden field through the eyes of a pioneer." 

2020 Foreword Indie Award Winner in the "Health" Category

From the coauthor of "The China Study" and author of the New York Times bestselling follow-up, "Whole"

Despite extensive research and overwhelming public information on nutrition and health science, we are more confused than ever-about the foods we eat, what good nutrition looks like, and what it can do for our health.

In The Future of Nutrition, T. Colin Campbell cuts through the noise with an in-depth analysis of our historical relationship to the food we eat, the source of our present information overload, and what our current path means for the future-both for individual health and society as a whole.

In these pages, Campbell takes on the institution of nutrition itself, unpacking:

* Why the institutional emphasis on individual nutrients (instead of whole foods) as a means to explain nutrition has had catastrophic consequences
* How our reverence for "high quality" animal protein has distorted our understanding of cholesterol, saturated fat, unsaturated fat, environmental carcinogens, and more
* Why mainstream food and nutrient recommendations and public policy favor corporate interests over that of personal and planetary health
* How we can ensure that public nutrition literacy can prevent and treat personal illness more effectively and economically

The Future of Nutrition offers a fascinating deep-dive behind the curtain of the field of nutrition-with implications both for our health and for the practice of science itself.

Zie onderstaande video waarin Chef AJ een interview heeft met Dr. Campbell over deze uitgave.

 

The 30-DAY Alzheimer's Solution
The definitive Food and Lifestyle Guide to
Prevent Cognitive Decline 

Door: Dean Sherzai, MD, PhD en Ayesha Sherzai, MD MAS

vol energie met vezels

 

Het echtpaar Sherzai, ook wel bekend als "Team Sherzai", houd zich al vele jaren bezig met onderzoek naar de oorzaken van cognitieve achteruitgang en de mogelijkheden die leefstijlaanpassingen bieden om dit te voorkomen. Terwijl we de groei van de meeste chronische ziekten in het westen zien afvlakken, zien we dat met name de diagnose van de ziekte van Alzheimer in de afgelopen 10 jaar met 70% is toegenomen (situatie in Amerika).

Als directieleden van  het Alzheimer's Prevention Program bij Loma Linda University Medical Center, helpen de Sherzai's de patienten om een leefstijlprogramma op te pakken wat de gezondheid van het brein te goede komt en wat men makkelijk in het dagelijks leven kan blijven toepassen.

The 30-Day Alzheimer's solution is een bewezen plan/leefstijl voor Alzheimer preventie.
Het is het eerste wetenschappelijk onderbouwde, door medici goedgekeurde programma ter preventie van de ziekte van Alzheimer, met duidelijke voedings en leefstijl aanbevelingen en meer dan 75 eenvoudige te bereiden heerlijke recepten.

Het boek gaat niet alleen over voeding, hoewel dat aspect de meest directe uitwerking zal kunnen hebben op het functioneren van het brein, maar verder gaat het ook over de onmisbare waarde van beweging, ontspanning, slaap en het opbouwen van wat zij noemen cognitieve reserve, wat al kan door b.v. bord/kaartspelletjes te spelen met vrienden.

In 30 dagen zul je aantoonbare verbeteringen kunnen constateren voor wat betreft het geheugen en op het mentale  vlak, en bovenal zal het jouw brein beschermen tegen verval. De Sherzai's hebben hun leven gewijd aan wetenschappelijke doorbraken voor wat betreft de preventie als ook de behandeling van Alzheimer.

Ontdek in dit, op een begrijpelijk geschreven, boek (engelstalig) dat de preventie begint met een persoonlijke inzet van slechts dertig dagen, waarin je op basis van heerlijke maaltijden jouw brein voedt en  de basis legt voor een leven met een goed functionerend brein.

Zie ook het boek "The Alzheimer's Solution", waarvan Joel Fuhrmann beweert dat hierin alles staat wat je moet weten over het ontstaan en de preventie van te voorkomen ziekten.

Meer informatie over Team Sherzai vind je op https://thebraindocs.com/

Voor een prachtig interview met Dean en Ayesha zie de podcast uit 2021 van Rich Roll hieronder.
 

Zie ook:
Hoe Alzheimer met dieet te voorkomen.
Geoxideerd cholesterol als een oorzaak van de ziekte van Alzheimer.
Hoe cholesterol oxidatie te verminderen.
Gezonde voeding voor je brein om veroudering te vertragen
"Power Foods" voor het brein (Alzheimer preventie)

 

 

Vol energie met Vezels
Hét plantaardige plan voor een energiek, gezond en slank leven

Door: Will Bulsiewicz

vol energie met vezels

Will Bulsiewicz is een specialist (gastro-enteroloog) die de kunst verstaat om op een erg prettige wijze de laatste inzichten, over het belang van een uitgebalanceerde darmflora, te vertellen.
Lees zijn prettig gescheven boek of kijk naar het uitgebreidde gesprek dat Rich Roll met hem voerde (engels) over mogelijke consequenties die een dysbiose van ons microbioom met zich mee kan brengen. 
 
Tekst van de achterflap: 

In 28 dagen vol energie met een plantaardig voedingspatroon.

Dat je darmflora belangrijk is voor je gezondheid wisten we al. En dat vezels noodzakelijk zijn, ook.
Maar dat juist plantaardige vezels - groente en fruit, volle granen, noten en zaden, peulvruchten - zoveel invloed kunnen hebben op je gezondheid is niet bij iedereen bekend.

In Vol energie met vezels legt de expert Dr. Will Bulsiewicz - voormalig liefhebber van junkfood - uit hoe ieder van ons een heel eigen, unieke darmflora heeft, waardoor er geen enkel dieet geschikt is voor iedereen.

Het boek is dan ook geen modedieet, maar een degelijk wetenschappelijk onderbouwd 28-dagenplan met plantaardige menu's, handige boodschappenlijstjes, meer dan 65 recepten, belangrijke adviezen op het gebied van voedselintolerantie en handvatten om je levensstijl aan te passen.

 

Hooked

Food, Free Will, and how the Food Giants exploit our addictions

By  Michael Moss

Hooked

 

Onderzoeksjournalist Michael Moss komt na zijn New York Times bestseller “Salt, Sugar and Fat”met zijn nieuwste publicatie “Hooked”. 

Hij begon zijn onderzoek naar de rol die grote levensmiddelenconcerns spelen in het aanbod en de kwaliteit van voedingsproducten nadat hij als oorlogsverslaggever werd teruggehaald naar America omdat hij op de hitlist van moslimextremisten was terechtgekomen. Eenmaal terug wilde hij een onderzoek starten met betrekking tot de rol van sommige wapenfabrikanten maar zijn toenmalige werkgever vond het verstandig om naar aanleiding van een schandaal rondom met salmonella besmette pindas's een onderzoek hiernaar te starten.

Hoewel het belangrijk is om onderzoek te doen naar verontreinigd voedsel en de wijze waarop de industrie hiermee omgaat, was het in diezelfde tijd dat hij door een insider van de vleesindustrie erop gewezen werd dat naar zijn idee er een veel groter probleem door de aanbieders van (ultra) bewerkte voedingsmiddelen wordt veroorzaakt.

Het betreft dan niet verontreinigingen die onbedoeld in de voedingsmiddelen terecht komen maar juist de vele toevoegingen die bewust en op basis van nauwgezet onderzoek eraan worden toegevoegd, die een grote rol zouden kunnen spelen in de pandemie van overgewicht en de vele hier vaak aan gerelateerde chronische ziekten. Zie hier de aanleiding voor zijn eerste boek waarin hij de wijze waarop en de mate waarin de makers van bewerkte voedingsmiddelen, volstrekt onnodige bestanddelen toevoegen om op deze wijze ons te verleiden om meer en vaker (tussendoor) te eten.

“Hooked” gaat nog een stap verder en haalt op indrukwekkende wijze het bewijs boven water waarom de (ultra) bewerkte voedingsmiddelen het voor veel mensen erg moeilijk maakt om niet toe te geven aan de drang om te blijven eten.

 

The Alzheimer's Solution

A Breakthrough Programme to Prevent and Reverse the Symptoms of Cognitive Decline at Every Age

By  Dean Sherzai, Ayesha Sherzai

the Alzheimer's solution

Samenvatting

A revolutionary, proven program for reversing the symptoms of Alzheimer's disease and cognitive decline from award winning neurologists and codirectors of the Brain Health and Alzheimer's Prevention Program at Loma Linda University Medical Center

Over 47 million people are currently living with Alzheimer's disease worldwide. While all other major diseases are in decline, deaths from Alzheimer's have increased radically. What you or your loved ones don't yet know is that 90 percent of Alzheimer's cases can be prevented.

Based on the largest clinical and observational study to date, neurologists and codirectors of the Brain Health and Alzheimer's Prevention Program at Loma Linda University Medical Center, Drs. Dean and Ayesha Sherzai, offer in The Alzheimer's Solution the first comprehensive program for preventing Alzheimer's disease and improving cognitive function. Alzheimer's disease isn't a genetic inevitability, and a diagnosis does not need to come with a death sentence. Ninety percent of grandparents, parents, husbands, and wives can be spared. Ninety percent of us can avoid ever getting Alzheimer's, and for the 10 percent with strong genetic risk for cognitive decline, the disease can be delayed by ten to fifteen years. This isn't an estimate or wishful thinking; it's a percentage based on rigorous science and the remarkable results the Sherzais have seen firsthand in their clinic.

This much-needed revolutionary book reveals how the brain is a living universe, directly influenced by nutrition, exercise, stress, sleep, and engagement. In other words: what you feed it, how you treat it, when you challenge it, and the ways in which you allow it to rest. These factors are the pillars of the groundbreaking program you'll find in these pages, which features a personalized assessment for evaluating risk, a five-part program for prevention and symptom-reversal, and day-by-day guides for optimizing cognitive function. You can prevent Alzheimer's disease from affecting you, your family, friends, and loved ones. Even with a diagnosis, you can reverse cognitive decline and add vibrant years to your life. The future of your brain is finally within your control.

Voor de website van Team Sherzai klik hier

Zie ook:
The 30-DAY Alzheimer's Solution

Hoe Alzheimer met dieet te voorkomen.

 

UnDo It!
How Simple Lifestyle Changes Can Reverse Most Chronic Diseases.

By Dr. Dean Ornish, MD

 UnDo It

 

(De Nederlandse vertaling zal waarschijnlijk eind januari 2023 verschijnen bij uitgeverij Passie, onder de titel:"Maak het ongedaan!")

 Als je wilt weten hoe de gezondheidszorg er over tien jaar uitziet, lees dit boek!

USA TODAY AND PUBLISHERS WEEKLY BESTSELLER:
 Fight cancer, diabetes, heart disease, weight gain, and even the aging process itself with one simple, scientifically proven plan to reverse disease—as well as prevent and reduce symptoms—from the world-renowned pioneer of lifestyle medicine.

Dean Ornish, M.D., has directed revolutionary research proving, for the first time, that lifestyle changes can often reverse—undo!—the progression of many of the most common and costly chronic diseases and even begin reversing aging at a cellular level.

Medicare and many insurance companies now cover Dr. Ornish's lifestyle medicine program for reversing chronic disease...

The China Study: 

The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss, and Long-Term Health

by T. Colin Campbell,‎ PhD and Thomas M. Campbell II, M.D. 

 The China Study

 

The updated and expanded edition of the bestseller that changed millions of lives
The science is clear. The results are unmistakable. 

You can dramatically reduce your risk of cancer, heart disease, and diabetes just by changing your diet.

More than thirty years ago, nutrition researcher T. Colin Campbell and his team at Cornell, in partnership with teams in China and England, embarked upon the China Study, the most comprehensive study ever undertaken of the relationship between diet and the risk of developing disease.

 

Hoe overleef je? (Nederlandse vertaling van "How not to Die")

Ontdek wetenschappelijk bewezen voedingsmiddelen die beschermen tegen ziekte en die ziekte omkeren.
Van Michael Greger, M.D. en Gene Stone

Boekomslag


Download hier het inkijkexemplaar.

Hoe overleef je? (Nederlandse vertaling van "How not to Die") 

Dit boek is een geweldige bron van kennis over de effecten van plantaardige voeding met betrekking tot de meeste vroegtijdige doodsoorzaken.
Een mooie lezing van Dr. Greger hierover vind je hier.

Samenvatting

De meeste oorzaken van vroegtijdig overlijden kunnen voorkomen worden door eenvoudige veranderingen in levensstijl en dieet.
In de besteller Hoe over leef je? vertelt de Amerikaanse arts Michael Greger over het enige wetenschappelijk bewezen dieet dat zowel bescherming biedt tegen veel oorzaken van vroegtijdig overlijden en lichamelijke gebreken, als ziektes kan omkeren.

Ons lichaam wil gezond zijn. Als het lichaam een beschadiging oploopt dan kan het dit vaak zelf genezen.
Daar moet je jouw lichaam echter wel de kans voor geven.  Zonder dat we ons dit realiseren doen we dit vaak niet. Hoe houd je jouw lichaam zo sterk mogelijk, zodat het zelf goed ziektes kan afweren en voorkomen?

De vijftien meest voorkomende vroegtijdige doodsoorzaken komen in dit boek aan bod zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer en kanker.

How Not to Diet  
The Groundbreaking Science of Healthy, Permanent Weight Loss
By: Dr. Michael Greger

How not to Diet

Uitgeverij Passie heeft de Nederlandse vertaling uitgebracht onder de titel: "Hoe Overleef je Diëten?"

Voor een lezing door Dr. Greger over dit boek, klik hier.

Productbeschrijving:

Put an end to dieting and replace weight-loss struggles with this easy approach to a healthy, plant-based lifestyle, from the bestselling author of How Not to Die.

Every month seems to bring a trendy new diet or a new fad to try in order to lose weight - but these diets aren't making us any happier or healthier. As obesity rates and associated disease and impairments continue to rise, it's time for a different approach.

How Not to Diet is a treasure trove of buried data and cutting-edge dietary research...

ie ook

 

Mastering Diabetes
The Revolutionary Method to Reverse Insuline Resistance Permanently in Type1 Type 1.5, Type 2, Prediabetes, and Gestational Diabetes

By Cyrus Khambatta, PHD and Robby Barbaro, MPH

Mastering Diabetes

In zijn Podcast bespeekt Rich Roll met beide auteurs dit boek en de methode die zij ontwikkeld hebben en al vele jaren met succes toepassen.

Geschreven door twee gedreven mannen die zelf al vele jaren aan den lijve ondervinden wat het betekent om met Diabetes 1 te moeten leven.

Ik kan iedereen dit boek aanraden, en niet alleen nadat de diagnose gesteld is, maar juist als dit nog niet het geval is.
In dit zeer complete boek wordt op een verhelderende wijze, op basis van wetenschappelijke onderzoeken, de oorzaak van diabetes blootgelegd.

Het advies staat haaks op datgene wat over het algemeen wordt geadviseerd als je een vorm van diabetes hebt, maar dit advies zal leiden tot het herstellen van de insulinegevoelligheid van de cellen en daardoor het probleem bij de bron aanpakken.

Samenvatting:

The instant New York Times bestseller.
A groundbreaking method to master all types of diabetes by reversing insulin resistance.

Current medical wisdom advises that anyone suffering from diabetes or prediabetes should eat a low-carbohydrate, high-fat diet. But in this revolutionary book, Cyrus Khambatta, PhD, and Robby Barbaro, MPH, rely on a century of research to show that advice is misguided. While it may improve short-term blood glucose control, such a diet also increases the long-term risk for chronic diseases like cancer, high blood pressure, high cholesterol, chronic kidney disease, and fatty liver disease.

The revolutionary solution is to eat a low-fat plant-based whole-food diet, the most powerful way to reverse insulin resistance in all types of diabetes: type 1, type 1. 5, type 2, prediabetes, and gestational diabetes.
As the creators of the extraordinary and effective Mastering Diabetes Method, Khambatta and Barbaro lay out a step-by-step plan proven to reverse insulin resistance-the root cause of blood glucose variability- while improving overall health and maximizing life expectancy.

Armed with more than 800 scientific references and drawing on more than 36 years of personal experience living with type 1 diabetes themselves, the authors show how to eat large quantities of carbohydrate-rich whole foods like bananas, potatoes, and quinoa while decreasing blood glucose, oral medication, and insulin requirements. they also provide life-changing advice on intermittent fasting and daily exercise and offer tips on eating in tricky situations, such as restaurant meals and family dinners.

Perhaps best of all: On the Mastering Diabetes Method, you will never go hungry. With more than 30 delicious, filling, and nutrient-dense recipes and backed by cutting-edge nutritional science, Mastering Diabetes will help you maximize your insulin sensitivity, attain your ideal body weight, improve your digestive health, gain energy, live an active life, and feel the best youve felt in years.


 Zie ook:

Het beste dieet voor diabetes
Een nieuwe benadering van Diabetes 2, Dr. Neal Barnard
Eieren en diabetes
Dit boek zouden zorgverleners moeten lezen en uitlenen!
Nierfalen op een plantaardig dieet

 

WHOLE
Rethinking the Science of Nutrition
By T. Collin Campbell, Phd and Howard Jacobson, Phd

Boekomslag

 

New York Times Bestseller.
What happens when you eat an apple?
The answer is vastly more complex than you imagine.

Every apple contains thousands of antioxidants whose names, beyond a few like vitamin C, are unfamiliar to us, and each of these powerful chemicals has the potential to play an important role in supporting our health.

They impact thousands upon thousands of metabolic reactions inside the human body. But calculating the specific influence of each of these chemicals isn't nearly sufficient to explain the effect of the apple as a whole.

  

Prevent and Reverse Heart Disease

By Caldwell B. Esselstyn, Jr, M.D.

Boekomslag

The New York Times bestselling guide to the lifesaving diet that can both prevent and help reverse the effects of heart disease

Based on the groundbreaking results of his twenty-year nutritional study, Prevent and Reverse Heart Disease by Dr. Caldwell Esselstyn illustrates that a plant-based, oil-free diet can not only prevent the progression of heart disease but can also reverse its effects.

  

Het Gezonde Hart Boek,
hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan?
Door Joel K. Kahn, M.D.

Boekomslag


Hart- en vaatziekten komen veel voor in de westerse wereld.


Een hartinfarct, hartfalen of aderverkalking zijn voorbeelden van deze ziekten.

In "Het gezonde hart boek, hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan?", van dr. Joel K. Kahn legt deze gerenommeerde cardioloog uit hoe je hart- en vaatziekten kunt voorkomen.

 

Food Body Mind
Rem inflammatie, blijf langer gezond en ontwikkel je eigen leefstijl

Door: Wendy Walrabenstein

 

Mastering Diabetes

 

 

Samenvatting
Je hebt maar één leven en één lichaam.
Onderzoeker Wendy Walrabenstein heeft met Food Body Mind een missie: ze wil mensen helpen aan een nieuwe, gezonde leefstijl.

Om langer te leven, en om fysiek en mentaal gezond te zijn is een ontstekingsremmende leefstijl van belang. Weg van alle hypes.

Wendy baseert zich op wetenschappelijke onderzoeken en geeft praktische handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.
Ze legt uit waarom inflammatie je lichaam sneller veroudert en hoe je dit kunt tegengaan. De prettige bijwerking is dat je direct energieker, slanker en mentaal sterker wordt.

In Food Body Mind leer je welke basisingrediënten je in de kast moet hebben staan, krijg je concreet advies over supplementen, wordt helder uitgelegd hoe je precies kan vasten en welke voeding goed voor je is.
Je krijgt beweegadvies van iemand die net als jij niet altijd zin heeft, waardoor alles haalbaar blijft.
En waar het vooral om draait: de balans.

 

Your Body In Balance
The New Science of Food, Hormones, and Health

By: Neal D. Barnard, MD, FACC
your body in balance

 

Een uitgebreide Podcast met Rich Roll over dit boek vind je hier.

Productbeschrijving:

The shocking new science of how hormones are wreaking havoc on the body, and the delicious solution that improves health, reduces pain, and even helps to shed weight.

Hidden in everyday foods are the causes of a surprising range of health problems: infertility, menstrual cramps, weight gain, hair loss, breast and prostate cancer, hot flashes, and much more. All of these conditions have one thing in common: they are fueled by hormones that are hiding in foods or are influenced by the foods we eat.

Your Body in Balance provides step-by-step guidance...

 

Vegan Vibes
Het meest complete boek over hoe plantaardig eten je leven én de wereld verbetert

Door: Lisa Steltenpool

 

Mastering Diabetes

 

 

Samenvatting:

Diëtist Lisa Steltenpool laat je zien dat plantaardig eten makkelijk en vooral heel erg lekker is.
In haar praktijk werkt ze met een "Whole Food Plant Based" eetpatroon

Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten.
Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners.
Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld.

Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren.
Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!

Breasts: The Owner's Manual
By Kristi Funk

breasts kristi funk

 

Een absolute aanrader voor iedere vrouw die haar kans op het krijgen van borstkanker wil minimaliseren, maar ook voor zij die deze diagnose kregen en door dit boek alles te weten kunne komen over deze ziekte.

De verschillende tumorvormen, de diverse behandelmethoden met alle voors en tegens en hoe je voor jouw situatie het best tot een besluit kunt komen.

Een ding raad zij iedereen aan die die de kans op het krijgen, de groei en de terugkeer van een tumor wil beperken: "Eet een Whole Food Plant Based Dieet".

Ik heb 16 jaar lang geadviseerd om geen sojabonen of producten hiervan te eten.
Nu moet ik constateren dat ik er volledig naast zat.
Eet minimaal twee keer per week Sojaproducten en dagelijks gebroken lijnzaad.

Dr. Kristi Funk 


Hoe overleef je? Kookboek

Van Michael Greger, MD en Gene Stone.
Recepten van Robin Robertson


Download hier het inkijkexemplaar.

Samenvatting


Arts Michael Greger laat in de bestseller "Hoe overleef je?" zien dat een onbewerkt plantaardig dieet het enige wetenschappelijk bewezen dieet is dat zowel ziektes kan voorkomen als omkeren.

Om het lichaam optimaal gezond te houden, heeft Greger zijn Dagelijkse Dozijn ontwikkeld: voedingsmiddelen die je elke dag zou moeten eten om jaren aan je leven toe te voegen. In dit kookboek wordt zijn theorie kort uitgelegd en staan meer dan 100 recepten op basis van zijn Dagelijkse Dozijn.

Het brein in je buik,
De enorme invloed van je darmbacteriën op je gewicht, je humeur en je gezondheid

Door: Justin & Erica Sonnenburg

Het Brein in je Buik

 

Voor meer informatie over de auteurs en het huidige onderzoek,
bezoek de website https://sonnenburglab.stanford.edu/

Samenvatting

De bacteriën in je ingewanden bepalen mede hoe oud je wordt, hoe je hormoonhuishouding eraan toe is, hoe je huid eruit ziet en wat je gewicht is.
Hoe vatbaar ben je voor allergieën, hoe gevoelig is je weerstand?
In je buik wordt dus veel bepaald.

De minuscule organismen die in de darmen leven, zijn altijd een onderbelicht deel van ons lichaam geweest.
Maar recente studies tonen aan...

 

31-Day Food Revolution:
Heal Your Body, Feel Great and Transform Your World
By Ocean Robbins

31 day Food Revolution

 

Heal your body, lose excess weight, and free yourself from toxic food with this simple guide focusing on sustainable food.

31-DAY FOOD REVOLUTION is your guide to liberation from a toxic food world. Author Ocean Robbins reveals the secrets the industrialized food industry doesn't want you to know, how specific ingredients and methods could be making you sick-and what to do about it. And he shows you how-in just 31 days-you can use the amazing power of delicious food to heal your gut, lose excess weight, and lower your risk for disease, all while contributing to a healthier planet.

Ocean's plan includes 31 simple and affordable step-by-step actions that give you a road map to healthy, ethical, and sustainable food. He breaks it down into four parts:


Jonger worden

Door Elizabeth Blackburn, Elissa Epel

Jonger worden

Elizabeth Blackburn won met haar baanbrekende onderzoek naar DNA en telomeren de Nobelprijs, en schreef samen met psychiater Elissa Epel het boek Jonger worden.

Ga veroudering met behulp van de onderzoeksresultaten van Blackburn tegen en optimaliseer je gezondheid.

Stressreductie, voldoende beweging en gezonde voeding* dragen daar allemaal aan bij.

Door deze nieuwe inzichten met betrekking tot de telomeren (DNA-uiteindes) is dit het eerste boek over dit onderwerp.

* Onder gezonde voeding verstaat zij een Whole Food Plant Based voedingspatroon.
(Zij was ook betrokken bij het onderzoek van Dr. Ornish waar bij mannen met beginnende prodstaatkanker na slechts drie maanden de genexpressie van kankerbevorderende genen werd omgezet en tegelijkertijd werden 48 genen die een kankeronsderdrukkende werking hebben aangezet. ) 

  

The Pleasure Trap
Mastering the Hidden force that Undermines Health and Happiness

By Douglas J. Lisle, PhD and Alan Goldhamer, D.C.

Boekomslag

Zie ook de korte TEDx presentatie van Douglass Lisle over de mechanismen achter the Pleasure Trap.

 

The authors offer unique insights into the factors that make us susceptible to dietary and lifestyle excesses, and present ways to restore the biological processes designed by nature to keep us running at maximum efficiency and vitality.

Goodbye Lupus
By Dr. Brooke Goldner

Goodbye Lupus

 

Ze vertelden me dat ik geen kinderen kon krijgen...
Ze vertelden me dat dat ik rond mijn dertigste hulpbehoevend zou zijn...
Ze vertelden me dat mijn ziekte ongeneeslijk was... 
.....Ze hadden het fout!

Lees haar indrukwekkende relaas op BeterwEten.org

Samenvatting

Brooke Goldner, M.D. is a board certified physician known world-wide for being a medical doctor who has developed a nutrition-based treatment for for her own autoimmune disease, Lupus.

 

De Blue Zones Methode
Door Dan Buettner

De Blue Zones Methode

Eén van de belangrijkste factoren die een gezond en lang leven mogelijk maakt is onze voeding.

Als we kijken naar de voeding die men consumeert in alle Blue Zones, dan zien we dat het allemaal koolhydraatrijke, plantaardige voedingspatronen zijn.

Over het algemeen geen zuivel en als er al sprake is van vlees- en of visconsumptie dan hooguit een paar keer per maand (<5) en in een veel kleinere hoeveelheid dan wij in het westen als normaal zijn gaan beschouwen. In Okinawa zal het slechts om 60 gram vlees gaan, per maand welteverstaan!
Het is geen toeval dat het leefstijlinterventieprogramma van Dean Ornisch en o.a. het Pritikinprogramma die gewoonten benadrukken die je kunt terugvinden bij de leefstijl die we in alle Blue zones aantreffen.

  

Puur Natuur Groente
Door Monique van der Vloed


puur natuur groente

Van de hand van Monique van der Vloed is er onlangs een nieuw kookboek op de markt verschenen.
“Puur Natuur Groente”, heerlijke recepten en tips om elke dag meer groente te eten.

Nadat ik het inkijkexemplaar op internet had bekeken heb ik het mij aangeboden recensie-exemplaar laten bezorgen.

Wat ik de afgelopen jaren vaak, op verschillende toonaarden hoor, is dat men absoluut niet vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen gaat schrappen.

Gelukkig is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat alleen al het verhogen van de consumptie van groenten per direct een aantoonbaar positief effect heeft op het functioneren van ons lichaam.


Protein Aholic

By Garth Davis, Howard Jacobson


An acclaimed surgeon specializing in weight loss delivers a paradigm-shifting examination of the diet and health industry’s focus on protein, explaining why it is detrimental to our health, and can prevent us from losing weight. 

Whether you are seeing a doctor, nutritionist, or a trainer, all of them advise to eat more protein. Foods, drinks, and supplements are loaded with extra protein. Many people use protein for weight control, to gain or lose pounds, while others believe it gives them more energy and is essential for a longer, healthier life. Now, Dr. Garth Davis, an expert in weight loss asks, “Is all this protein making us healthier?” 

The answer, he emphatically argues, is NO. Too much protein is actually making us sick, fat, and tired, according to Dr. Davis.

If you are getting adequate calories in your diet, there is no such thing as protein deficiency.


Finding Ultra

By Rich Roll

In het Nederlands verschenen onder de titel "Verborgen Kracht".

Van een veertiger zonder conditie en met een hartaandoening aanstaande, naar een atleet die binnen een week 5 Ironman Triathlons loopt op verschillende eilanden van Hawaii.
Op een Whole Food Plant Based dieet!!!

The incredible true story of the author's remarkable transformation, at the age of 40, from out-of-shape average Joe into one of the world's best endurance athletes.
On the eve of his 40th birthday, Rich Roll was in bad shape.

His days were filled with work, stress, and junk food, and his nights were spent on the couch, remote in hand.
Taking out the trash was the closest he came to exercise, and, at 50 pounds overweight, a walk up the stairs left him winded. He decided it was time to make a change.

After undergoing a diet detox, adopting a vegan lifestyle, and pushing his fitness regimen to undreamed-of heights, he was profiled by Men's Fitness as one of the world's 25 fittest men.


My Beef With Meet

By Rip Esselstijn

My Beef With Meat

For the millions who are following a plant-based diet, as well as those meat-eaters who are considering it.

 MY BEEF WITH MEAT is the definitive guide to convincing all that it's truly the best way to eat!

New York Times Bestelling author of The Engine 2 Diet and nutrition lecturer Rip Esselstyn, is back and ready to arm readers with the knowledge they need to win any argument with those who doubt the health benefits of a plant-based diet--and convince curious carnivores to change their diets once and for all.

Esselstyn reveals information on the foods that most people believe are healthy, yet that scientific research shows are not.
Some foods, in fact, he deems so destructive they deserve a warning label.


Foods that Fight Pain
By Neal Barnard, M.D.

Boekomslag

Did you know that ginger can prevent migraines and that coffee sometimes cures them?

Did you know that rice can calm your digestion, that sugar can make you more sensitive to pain, that evening primrose can ease the symptoms of arthritis?


Drawing on new and little-known research from prestigious medical centers around the world, Neal Barnard, M.D., author of Eat Right, Live Longer and Food for Life, shows readers how they can soothe everyday ailments and cure chronic pain by using common foods, traditional supplements, and herbs.


T
he Forks over Knives Plan
By Alona Pulde, M.D. and Matthew Lederman, M.D.

Boekomslag

The trailblazing film Forks Over Knives helped spark a medical and nutritional revolution. Backed by scientific research, the film’s doctors and expert researchers made a radical but convincing case that modern diseases can be prevented and often reversed by leaving meat, dairy, and highly refined foods off the plate, and adopting a whole-food, plant-based diet instead…and people listened.

Now, for the first time, The Forks Over Knives Plan shows you how to put this life-saving (and delicious) diet into practice in your own life.

 

Turn Off the Fat Genes
By Neal Barnard, M.D.

Boekomslag

Breakthrough genetic research indicates that genes are not just on/off switches for characteristics we can't control (like gender or eye color).

Some genes, including those that shape our bodies, actually adapt to outside influences. In Turn Off the Fat Genes, Dr. Neal Barnard draws on this cutting-edge research to create a revolutionary new program for activating thin genes and suppressing fat genes, a dramatic tool for sculpting away excess pounds to reveal the healthy, vital body that nature intended.

  

Healthy Eating, Healthy World
By J. Morris Hicks

Boekomslag

This book is all about the single most powerful move that humans can make to promote health, reduce obesity, lower the cost of health care, nurture our fragile environment, conserve our energy resources, feed the world's steadily growing population, and greatly reduce the suffering of animals in factory farms all over the world.

As Dr. T. Colin Campbell says, It turns out that if we eat the way that promotes the best health for ourselves, we also promote the best health for the planet.

4Leaf Guide to Vibrant Health
Using the Power of Food to Heal Ourselves and Our Planet
By: J Morris Hicks & Kerry Graff Md
4Leaf Guide

 

Het boek dat door dr. Kerry Graff en J. Morris Hicks in 2015 werd geschreven als leidraad voor de destijds geïntroduceerde 4Leaf vragenlijst is sinds kort gratis op internet gepubliceerd.
De 4 Leaf vragenlijst kan een handig, zeg maar gerust waardevol hulpmiddel zijn om mensen te helpen bij het overschakelen op een meer plantaardig voedingspatroon.

Je kunt vrij eenvoudig zien met welke verschuivingen binnen het bestaande voedingspatroon je gezondheidswinst zou kunnen boeken.
 
In Hoofdstuk 13 (het boek bestaat uit 37 korte hoofdstukken) gaven ze al aan dat het de bedoeling was om de uitgave zo goedkoop mogelijk te houden zodat het voor een groot publiek betaalbaar werd, inmiddels hebben ze dus het geheel gratis gepubliceerd.

Jim Hicks is zo'n zes jaar lid geweest van de raad van bestuur van het Centre for Nutrition Studies van T. Collin Campbell en heeft samen met huisarts Kerry Graff dit boek geschreven.
Er wordt in korte hoofdstukken een heldere uitleg gegeven hoe de vragenlijst werkt en dr. Graff beschrijft vanuit haar praktijkervaringen hoe zij het heeft geïmplementeerd in haar praktijk.

Enkele jaren geleden schreef ze mij dat het aanpakken van de belangrijkste oorzaak van de vele chronische klachten het plezier in het uitoefenen van haar vak heeft laten terugkeren. Of zoals zij het destijds in haar woorden schreef:"Every day has become an absolute joy"

De ondertitel van het boek luidt: "Using the Power of Food to Heal Ourselves and Our Planet". Hieruit wordt al duidelijk dat het niet alleen om onze persoonlijke gezondheid gaat maar zeker ook over de winst die er te behalen valt voor de leefbaarheid op aarde", en dit komt ook uitgebreid aan bod.

De paperback is overigens nog gewoon verkrijgbaar en kost bij Amazon slechts €6,16.

Dit is een boekje waarin op bondige wijze de ins en outs van het 4Leafconcept worden besproken. Wat is het precies en hoe kun je het gebruiken voor jezelf of binnen een praktijksituatie om patiënten te begeleiden. Dr. Graff geeft middels een praktijkvoorbeeld inzicht in de wijze waarop zij dit middel in haar praktijk inzet.

Verder komen veel praktische zaken aan bod, hoe ga je om met goedbedoelde kritiek, wat kun je doen binnen een gezinssituatie, antwoorden op de vragen die je kunt verwachten, zoals:"Waar haal je de proteïnen vandaan, je hebt toch olie nodig, krijg je wel voldoende ijzer binnen en hoe zit het met de calcium?"

Persoonlijk vind ik de 4Leaf vragenlijst een snelle en simpele manier om in slechts enkele minuten inzicht te krijgen in het voedingspatroon. Ik ben in de jaren waarin ik mij verdiept heb in voeding en gezondheid nog nooit een vergelijkbare, waardevolle,  tool tegengekomen

  

The Low-Carb Fraud
By T. Collin Campbell, PhD

Boekomslag

By now, the low-carb diet’s refrain is a familiar one:
Bread is bad for you. Fat doesn't matter. Carbs are the real reason you can't lose weight.

The low-carb universe Dr. Atkins brought into being continues to expand. Low-carb diets, from South Beach to the Zone and beyond, are still the go-to method for weight-loss for millions.

These diets’ marketing may differ, but they all share two crucial components: the condemnation of carbs” and an emphasis on meat and fat for calories.

  

Plant Strong: Discover the world's healthiest diet
By Rip Esselstyn
Boekomslag

 

In this #1 New York Times bestseller (originally published as My Beef with Meat), Rip Esselstyn arms readers with the 36 most powerful facts that prove, once and for all, that a plant-based diet can save your life.


Do you want to: Prevent cancer, heart attacks, stroke, and Type 2 Diabetes? Eat plants!

  

The End of Heart Disease
By Joel Fuhrman, M.D.

Boekomslag

 

The New York Times bestselling author of Eat to Live, Super Immunity, The End of Diabetes, and The End of Dieting presents a scientifically proven, practical program to prevent and reverse heart disease, the leading cause of death in America—coinciding with the author's new medical study revealing headline-making findings.

Dr. Joel Fuhrman, one of the country's leading experts on preventative medicine, offers his science-backed nutritional plan that addresses the leading cause of death in America: heart disease.


An expert in the science of food, Dr. Fuhrman speaks directly to readers who want to take control of their health and avoid taking medication or undergoing complicated, expensive surgery, the two standard treatments prescribed today.

The China Study Solution
By Thomas Campbell, M.D.

Boekomslag

 

In 2005, T. Colin Campbell, PhD, and Thomas Campbell, MD, co-authored The China Study, in which they detailed the groundbreaking research results showing that a whole-food, plant-based diet has the potential to prevent and reverse many chronic diseases.


The China Study
became a worldwide phenomenon, selling more than a million copies and inspiring countless readers to reinvigorate their health by making better food choices.

  

The Starch Solution
By John A. McDougall, M.D. and Mary McDougall

Boekomslag

 

From Atkins to Dukan, fear of the almighty carb has taken over the diet industry for the past few decades—even the mere mention of a starch-heavy food is enough to trigger an avalanche of shame and longing. But the truth is, carbs are not the enemy.

Now, bestselling author John A. McDougall, MD, and his kitchen-savvy wife, Mary, prove that a starch-rich diet can actually help readers lose weight, prevent a variety of ills, and even cure common diseases.


By fueling the body primarily with carbohydrates rather than proteins and fats, readers will feel satisfied, boost energy, and look and feel their best.

  

The End of Dieting
By Joel Fuhrman, M.D.

Boekomslag

 

In The End of Dieting, Joel Fuhrman M.D., a board–certified family physician who specializes in preventing and reversing disease through nutritional and natural methods, and #1 New York Times bestselling author of Eat to Live, Super Immunity and The End of Diabetes, delivers a powerful paradigm-shifting book that shows us how and why we never need to diet again.


Fuhrman writes, ''By reading this book, you will understand the key principles of the science of health, nutrition and weight loss. It will give you a simple and effective strategy to achieve—and maintain—an optimal weight without dieting for the rest of your life. This new approach will free you forever from a merry-go-round of diets and endless, tedious discussions about dieting strategies. This is the end of dieting.''

Voor een inspirerende korte presentatie (20 min) door dr. Joel Fuhrman, getiteld "Ik hou van voedingswetenschappen" klik hier.


  

Fast Food Genocide
By Joel Fuhrman, M.D.

Boekomslag

From the #1 New York Times bestselling author of Eat to Live and The End of Diabetes, an unflinching, provocative exploration of how our food is killing us and the ways in which we are unwitting participants in an unprecedented and exploding health crisis.

Fast food is far more than just the burgers, fries, and burritos served at chain restaurants; it is also the toxic, human-engineered products found in every grocery store across America.

These include: cold breakfast cereals; commercial and preserved (deli) meats and cheeses; sandwich breads and buns; chips, pretzels, and crackers; fried foods; energy bars; and soft drinks.

  

Eat to Live
By Joel Fuhrman, M.D.

Boekomslag

 

Hailed a medical breakthrough by Dr. Mehmet Oz, Eat to Live offers a highly effective, scientifically proven way to lose weight quickly.

The key to Dr. Joel Fuhrman's revolutionary six-week plan is simple: health = nutrients / calories.
When the ratio of nutrients to calories in the food you eat is high, you lose weight.
The more nutrient-dense food you eat, the less you crave fat, sweets, and high-caloric foods.

Eat to Live has been revised to include inspiring success stories from people who have used the program to lose shockingly large amounts of weight and recover from life-threatening illnesses; Dr. Fuhrman's nutrient density index; up-to-date scientific research supporting the principles behind Dr. Fuhrman's plan; new recipes and meal ideas; and much more.
This easy-to-follow, nutritionally sound diet can help anyone shed pounds quickly-and keep them off.

Voor een inspirerende korte presentatie (20 min) door dr. Joel Fuhrman, getiteld "Ik hou van voedingswetenschappen" klik hier.

  

Dr. Dean Ornish's Program for Reversing Heart Disease
By Dean Ornish, M.D.

Boekomslag

The Only System Scientifically Proven to Reverse Heart Disease Without Drugs or Surgery Mass Market Paperback – December 30, 1995

Introduces a breakthrough program designed to reverse coronary disease, emphasizing dietary changes, exercise, meditation, stress reduction, visualization, and emotional healing. Reprint.


 

  

The Cheese Trap
by Neal D. Barnard, M.D.

Boekomslag

 

How breaking a surprising addiction will help you loose weight, gain energy and get healthy.

New York Times bestselling author Dr. Neal Barnard reveals the shocking truth about cheese-the dangerous addiction that is harming your health-and presents a radical program to lose weight and feel great.

We've been told that dairy does a body good, but the truth is that cheese can be dangerous.